Méridienne verte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Franse kaart waarop het verloop van de (groene) meridiaan staat aangegeven.

De méridienne verte (of: groene meridiaan)[1] was een project van de Franse kunstenaar Paul Chemetov in het kader van de vieringen rond het jaar 2000. Op initiatief van Chemetov werden langs het hele tracé van de meridiaan van Parijs op Frans grondgebied bomen geplant, van Duinkerke in het noorden tot Prats-de-Mollo-la-Preste in de Pyreneeën. De lijn loopt door 337 gemeentes in 20 departementen. Vanwege de veiligheid, het wegennet en lokale omstandigheden bleek een ononderbroken lijn niet mogelijk.

Op de nationale feestdag in 2000, 14 juli, organiseerde men een picknick op vele plaatsen langs de "méridienne verte". Voor de gelegenheid werd het Parijse deel van de meridiaan 's nachts aangegeven met lasers vanaf het Senaatsgebouw en vanuit het Observatorium van Parijs, waar de meridiaan van Parijs ontstond.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Franstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

  1. Het Franse woord voor meridiaan is "méridien", terwijl "méridienne" eigenlijk meridiaanlijn betekent. Een meridiaan is een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak van pool naar pool. Een meridiaanlijn is een soort zonnewijzer en daartoe een gevisualiseerd stukje van een meridiaan. Waarschijnlijk moet dat laatste als grond voor deze term gezien worden.