MBDA Meteor

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Meteor
Mbda meteor.jpg
Algemeen
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Producent MBDA
Type Luchtdoel
Jaar 2002—2013
Productiejaren 2013?
Platform Eurofighter Typhoon
Dassault Rafale
Saab JAS39 Gripen
F35
Gebruikers Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Italië Italië
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Zweden Zweden
Stukprijs € 1,25 miljoen
Maten
Diameter 17,8 cm
Lengte 3,65 m
Gewicht 185 kg
Snelheid ~5000 km/u
Bereik 100 km tot >300 km
Specificaties
Aandrijving Raketmotor + ramjet
Geleiding Inertieel + radar
Springkop Hoogexplosief-fragmentatie
Ontsteking Nabijheid / inslag

De MBDA Meteor is een lucht-luchtraket voor de middellange tot lange afstand met actieve radargeleiding en is het resultaat van de BVRAAM-aanbesteding van de RAF. De raket is aangedreven met twee motoren, een raketmotor om hem op snelheid te brengen en een ramjet voor de rest van het traject.

BVRAAM[edit | edit source]

In 1995 nodigde het Britse Ministerie van Defensie bedrijven uit om te bieden op een project genaamd Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) voor een lucht-luchtraket met actieve radargeleiding en een groter bereik dan de AIM-120 AMRAAM.[1] Ook verlangden ze de mogelijkheid tot koers updates via het lancerende vliegtuig of een AWACS vliegtuig.

MBDA Meteor

Uiteindelijk boden twee consortia hierop. Hughes (nu Raytheon) bood de Future Medium Range Air to Air Missile (FMRAAM) aan, een verbeterde versie van de AIM-120 AMRAAM. Het andere consortium bestond uit een groep Europese bedrijven en werd geleid door BAe en bood de Meteor aan. Ondanks dat Raytheon al het mogelijke deed om het contract te krijgen, koos de Britse regering in mei 2000 toch voor het Europese consortium MBDA.[2] In het contract, dat £1,5 miljard waard is, worden onder andere 4600 banen voor de Britse markt gegarandeerd.

Een van de voordelen van een Europese raket is dat het wapen zonder Amerikaanse toestemming kan worden verkocht. Zo wordt voorkomen dat bij bijvoorbeeld de export van een Eurofighter Typhoon-straaljager geen effectieve wapens meegeleverd kunnen worden omdat de Amerikaanse regering geen toestemming verleent. Hoewel de Meteor een Europees project is, is er toch een Amerikaans bedrijf dat ervan kan profiteren. Boeing werkt ook mee aan de Meteor.[3]

Specificaties[edit | edit source]

Omdat de Meteor pas rond 2012 in massaproductie zal gaan zijn de onderstaande specificaties niet geheel accuraat.