MOL (energiebedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo MOL
MOL tankstationin Luduş

MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan működő Részvénytársaság) is een Hongaarse olie- en gasmaatschappij. Het is met afstand het grootste bedrijf van Hongarije.

Het is in 1991 ontstaan uit het Hongaarse staatsoliebedrijf. MOL is actief in 40 landen en geldt daarmee als een Hongaarse multinational. De firma had in 2014 circa 29.000 medewerkers. Dochterbedrijven zijn de Slowaakse oliemaatschappij Slofnaft en het Hongaarse chemiebedrijf TVK. Verder heeft het bedrijf een controlerend aandeel van 47,1% in het Kroatische INA. MOL is genoteerd aan de beurs van Boedapest en bezit ongeveer 1700 tankstations in elf Midden- en Zuidoost-Europese landen die onder acht merken opereren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1957 toen het staatsbedrijf OKGT (Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt) werd opgericht. Op 1 oktober 1991 werd het omgedoopt in MOL Rt. en begon de privatisering ervan. In 1998 was 75% van de aandelen in MOL geprivatiseerd. De volledige privatisatie was in 2007 afgerond.

In 2002 kocht MOL het Slowaakse Slovnaft en in 2003 25% van de aandelen in het Kroatische INA. In 2009 kwam het laatste bedrijf onder bestuur van MOL. Anno 2016 is 47,1% van de aandelen van INA in handen van MOL.

In 2007 begon het Oostenrijkse OMV met de aankoop van aandelen in MOL met als doel een overname. De Hongaarse overheid is echter van mening dat MOL te belangrijk is voor Hongarije en nam een wet aan, de LEX MOL, waarin wordt bepaald dat MOL Hongaars dient te blijven. In 2011 kocht het dan ook 21% van de aandelen van het bedrijf om het belang van MOL te onderstrepen.

Recente acquisities[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2014 sloot MOL een overeenkomst met het Italiaanse Eni over de overname van de 208 Agiptankstations in Slowakije, Tsjechië en Roemenië. In augustus 2014 nam MOL de 44 Tsjechische tankstations van het Russische LUKoil over. In Tsjechië heeft MOL hiermee een marktaandeel van meer dan 10%.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie MOL (company) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.