Soergoetneftegaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benzinestation van Soergoetneftegaz in Rusland

Soergoetneftegaz (Russisch: Сургутнефтегаз) is een Russische gas- en oliemaatschappij en een van de grootste van dit land. Het hoofdkantoor bevindt zich in de stad Soergoet. De directeur en grootaandeelhouder is Vladimir Bogdanov.

Over de ondernemingsstructuur is weinig bekend. Naar eigen zeggen was begin 2005 15,7% van de activa in handen van ING-Bank (Eurasia) ("ИНГ Банк (Евразия)"), 7,7% in handen van de Internationale Bank van Moskou ("Международный московский банк").

Activiteiten[bewerken]

De belangrijkste activiteiten van het bedrijf bevinden zich rond de stad Soergoet in Chanto-Mansië (West-Siberië). De olievoorraden worden door het bedrijf geschat op ongeveer 2,5 miljard ton.

Het bedrijf heeft een olieraffinaderij in Kirisji (oblast Leningrad) en een bedrijf voor de verwerking van aardgas. In de federale districten Centraal en Noordwest heeft Soergoetneftegaz een aantal distributiebedrijven zoals "Pskovnefteproduct", "Kalinigradnefteproduct", "Tvernefteproduct" en "Novgorodnefteproduct". Ook heeft het bedrijf een onderzoeksinstituut genaamd "SoergoetNIPIneft".

Resultaten[bewerken]

In 2005 produceerde Soergoetneftegaz 63,9 miljoen ton aardolie en 14,4 miljard m³ gas. De omzet bedroeg in 2005 319,6 miljard roebel (ongeveer 9,4 miljard euro) en de winst 87 miljard roebel (ongeveer 2,6 miljard euro). De laatste jaren heeft het bedrijf zijn bedrijfsmiddelen sterk vergroot en deze omlopen ongeveer 13 miljard dollar begin 2006.

Externe links[bewerken]