Sberbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sberbank of Russia
Sberbank
Beurs RTS-index: SBER
Oprichting 1991
Sleutelfiguren Herman Gref, president
Hoofdkantoor 19 Vavilova Straat,
117997 Moskou
Producten financiële dienstverlening
Winst/jaar RUB 832 miljard (2018)
Website (en) www.sberbank.ru
Portaal  Portaalicoon   Economie
Sberbank

Sberbank (Russisch: Сбербанк) is de grootste bank van Rusland en Oost-Europa, en is genoteerd op de beurzen MICEX en RTS. Het hoofdkantoor is gevestigd in Moskou. De geschiedenis van de bank gaat terug tot 1841, toen het werd opgericht na de financiële hervormingen van graaf Jegor Kankrin.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Sberbank is de grootste bank in Rusland. Het heeft 11 regionale banken met meer dan 14.000 kantoren in het hele land. Verder biedt het online diensten aan. De bank biedt een breed spectrum van financiële diensten aan zo'n 95 miljoen particulieren en bedrijven, waaronder deposito's en leningen, bankpassen en kredietkaarten, geldoverboekingen, bankverzekeringen en vermogensbeheer. Buiten Rusland is het actief in 21 landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en diverse landen in Midden- en Oost-Europa. In 2011 kocht het Volksbank International (VBI) en kreeg daarmee een positie in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Servië en Slovenië.[1] VBI was een kleine bank met een balanstotaal van 9,4 miljard euro per 30 juni 2011. Een jaar later nam het DenizBank over van Dexia. DenizBank is actief in Turkije en Sberbank betaalde ruim US$ 3 miljard voor de aandelen.[2]

In Rusland is het veruit de grootste bank met 294.000 medewerkers in 2018.[3] In hetzelfde jaar had het in Rusland een derde van de uitstaande leningen aan bedrijven verstrekt en zo'n 40% van alle leningen aan particulieren.[3] Zo'n 45% van het nationale spaargeld staat op rekeningen bij Sberbank. Het balanstotaal was 31.200 miljard roebel (ca. 400 miljard euro) per 31 december 2018.[3]

In 2018 stond Sberbank op de 66e plaats van de grootste banken ter wereld gemeten naar balanstotaal.[4] De bank was daarmee iets kleiner dan de Nederlandse bank ABN AMRO die op plaats 63 stond. Gemeten naar beurswaarde stond Sberbank op de 18e plaats.

De Centrale Bank van Rusland was met 50%+1 van de aandelen de grootste aandeelhouder.[3] In april 2020 nam de Russische staat het hele belang over voor US$ 28,5 miljard.[5] De combinatie van grootste eigenaar én toezichthouder van de Sberbank was niet meer te combineren voor de centrale bank.[5] De gewone en preferente aandelen van de bank staan sinds 1996 op de beurs genoteerd. De preferente aandelen hebben geen stemrecht, de gewone aandelen wel. De aandelen en certificaten van aandelen worden verhandeld op de Beurs van Moskou, London Stock Exchange, Frankfurt Stock Exchange en de Amerikaanse over-the-counter (OTC)-markt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sberbank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.