ALROSA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kimberliet-diatreem Oedatsjnaja in het noorden van Sacha is de grootste diamantschacht van Rusland en is met 530 meter een van de diepste dagbouwschachten ter wereld

ALROSA (Russisch: АЛРОСА, volledige naam: АК «АЛРОСА» (ОАО)) is een Russische groep van diamant bedrijven, die een leidende positie in de wereld van diamantwinning inneemt[1][2]. De groep houdt zich bezig met de exploratie, winning, verwerking en verkoop van ruwe diamanten. De belangrijkste activiteiten zijn geconcentreerd in Yakutia, in de Arkhangelsk regio en Afrika. ALROSA produceert 97% van alle diamanten in Rusland[3], het aandeel van de onderneming in het wereldmarktvolume van diamantwinning is 27%[4][5]. Het bedrijf heeft beproefde reserves die voldoende zijn om het huidige niveau van de winning minstens 18 à 20 jaren te kunnen verderzetten. Waarschijnlijke reserves van ALROSA zijn ongeveer een derde van de totale wereld reserves van diamanten.

Concernstructuur[bewerken]

"Mir" open-pit mine, Mirny, Yakutia
"International" underground mine, Mirny, Yakutia

Begin 2013 was 43,9256% van de aandelen in handen van het staatsvastgoedbedrijf Rosimoesjtsjestvo, 25,0002% van de autonome republiek Jakoetië, 8,0003% van de provinciën (oeloesen) van Joetië en 23,0739% in handen van rechtspersonen en investeringsfondsen. Het vermogen is verdeeld over 200.000 aandelen.

Ondernemersactiviteiten[bewerken]

Miners, "International" underground mine, Mirny, Yakutia
Nyurba Mining and Processing Division, Nakyn ore field, Yakutia

ALROSA houdt zich bezig met onderzoek naar en exploitatie van diamantlagen en de productie van briljanten. De diamanten worden zowel door dagbouw als schachtbouw verworven. Tot het bedrijf behoren ook een aantal sorteer- en wasinstallaties (onder andere in Mirny en Oedatsjny) en de waterkrachtcentrale Viljoejskaja-III (in de Viljoej, Viljoejskaja-I en II (waterkrachtcentrale Viljoejskaja) zijn geen onderdeel van ALROSA). Een dochteronderneming, Severalmas AG (ОАО Севералмаз), delft diamanten in de oblast Archangelsk. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Moskou, Sint-Petersburg, Orjol, Jakoetsk en in Angola, België en Israël.

Per juni 2013 waren in overeenstemming met de JORC Code de reserves en middelen van ALROSA 971,7 mln karaat (inclusief 664,8 mln karaat van bewezen en 308,2 mln karaat van waarschijnlijke reserves, dat is 97% van de Russische reserves van dergelijke grondstoffen[6][7]. Belangrijkste productiefaciliteiten van ALROSA zijn momenteel geconcentreerd in West-Yakutia en Arkhangelsk regio. ALROSA ontwikkelt 22 velden in totaal. De industriële basis bestaat uit 9 inheemse en 13 grind vindplaatsen. Inheemse vindplaatsen worden verwerkt met behulp van openlucht- (loopbaan) en ondergrondse mijnbouw. Op het grondgebied van de Republiek Sakha (Yakutia) zijn er vier mijnbouw sites: Mirny, Aikhal, Udatschinsky, Nyurbinsk. Daarnaast bezit ALROSA 32,8% van de aandelen in het mijnbouwbedrijf "Katoka" - de grootste producent van diamant in Centraal-Afrika, die diamant mijnbouw produceert in Angola.

IPO[bewerken]

Op 28 oktober 2013 hield het bedrijf een IPO[8], waarin 16% van de aandelen verkocht werden (7% van de aandelen werden gegeven door de Russische Federatie en de regering van Yakutia, nog eens 2% waren quasi schatkistpapier). Meer dan 60% van de totale plaatsing werd gekocht door investeerders uit de V.S., 24% uit Europa (20% van het Verenigd Koninkrijk), 14% werd gekocht door investeerders uit Rusland[9][10]. Oppenheimer Funds en Lazard verwierven elk 2%. Tijdens de IPO ALROSA werd 41.3 miljard roebel aangetrokken (ongeveer 1,3 miljard USD)[11].

Afzet[bewerken]

Rough diamonds at Diamond Sorting Centre (DSC), Mirny, Yakutia

ALROSA heeft vertegenwoordigingskantoren in alle grote diamantcentra - V.S., België, VAE, China, Groot-Brittannië en Israël. In 2012 tekende ALROSA een langdurige contract met het Belgische bedrijf Laurelton Diamonds Inc., die diamanten voor het Amerikaanse juwelenbedrijf Tiffany & Co koopt[12]. Volgens de voorwaarden van de driejarige handelsovereenkomst zal Tiffany&Co in staat zijn om in de eerste fase ruwe diamanten te kopen voor een bedrag van ongeveer 60 miljoen USD per jaar[13][14]. In mei 2013, ondertekenden ALROSA en Sotheby’s veilinghuis een memorandum van samenwerking. Door de voorwaarden zal ALROSA in staat zijn om grote diamanten van premium klasse geproduceerd door de dochteronderneming "brillianty "ALROSA" bij Sotheby's veilingen te verhandelen, evenals juwelen met deze diamanten. De edelstenen zullen in het Gemmologisch Instituut van Amerika (GIA) worden gecertificeerd[15]. ALROSA verleent actieve steun aan de Russische autoriteiten bij de uitvoering van de doelstellingen en bepalingen van het Kimberley-Proces.

Prestatie indicatoren[bewerken]

In 2012 produceerden ondernemingen van ALROSA Groep 34,4 miljoen karaat aan diamanten, wat overeenkomt met 4610,7 miljoen USD in termen van waarde[16]. Voor 2012 bedroeg de verkoop van ruwe diamant-producten in totaal 4450,1 miljoen USD, voor geslepen diamanten was dit 160,6 miljoen USD[12][17][18]. Jaarlijkse bruto-inkomsten uit de verkoop van het belangrijkste product van ALROSA groep bedragen meer dan 4,0 miljard USD.

Externe link[bewerken]