MQ-9 Reaper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een MQ-9 Reaper onbemand verkennings- en aanvalsvliegtuig
Besturing van de Reaper gebeurt door een piloot (L) en een sensor operator (R)

De MQ-9 Reaper is een onbemand vliegtuig voor middelgrote hoogte, en is een doorontwikkeling van de MQ-1 Predator. Dit onbemande verkennings- en aanvalsvliegtuig is ontwikkeld door General Atomics Aeronautical Systems, een bedrijf met vestigingen in San Diego en het nabijgelegen Poway.

De MQ9 Reaper is een zogenoemde MALE UAV (medium altitude long endurance unmanned aerial vehicle). Dit onbemande vliegtuig is 24 uur per dag tot circa 13 kilometer hoogte inzetbaar. en kan ongeveer 2000 kilo aan lading vervoeren. Dit zijn onder andere de AGM-114 Hellfire-raketten, GBU-12 Paveway II en GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAM).

Elk MALE UAV-systeem bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations: 2 grondstations voor vluchten vanaf de thuisbasis en 2 voor het opstijgen en landen vanaf een inzetlocatie. Contact tussen de verschillende onderdelen van het systeem gebeurt per satellietverbinding.

Het vliegtuig is geschikt om zeer langdurig in de lucht te blijven en om doelen snel uit te schakelen. Daarnaast wordt de Reaper gebruikt voor inlichtingen, bewaking en verkenningsmissies. De Reaper is operationeel in gebruik in Afghanistan en Irak door de Amerikaanse en de Britse luchtmacht.

Tijdens een operatie worden de Reaper-beelden in real-time online door specialisten geanalyseerd en geïnterpreteerd en worden data en beelden met de opdrachtgever gedeeld. Naast NATO krijgsmachtonderdelen, kunnen dat nationale civiele organisaties als Justitie en Veiligheid en politie zijn. De Reaper maakt het mogelijk om troepenbewegingen, terroristische activiteiten, smokkelroutes en vluchtelingenstromen in kaart te brengen. Hiermee worden eigen troepen veilig en goed geïnformeerd zodat ze op het juiste moment ingezet worden. Ook is het mogelijk om de Reaper in te zetten voor bosbrand en dijkbewaking en het opsporen van drugskwekerijen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2013 werd bekendgemaakt dat het Ministerie van Defensie vanaf eind 2017 ook gebruik wilde gaan maken van de MQ-9 Reaper. Deze zijn in 2017 besteld en in september 2018 werd op de Vliegbasis Leeuwarden het in 2010 opgeheven 306 (verkennings) squadron gereactiveerd.[1] Het 306 Squadron wordt vanaf 2020 uitgerust met 4 MQ-9 Reaper UAV’s.[2]

De Vliegbasis Leeuwarden beschikt ook over een trainingssimulator voor betreffend systeem, MALE RPAS (medium altitude long endurance, remotely piloted aircraft system). [3]

In juli 2018 werd door Defensie een overeenkomst getekend voor de aanschaf van 4 MQ9 Reapers. De ondertekening vond plaats tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland. In maart 2019 werden er nog 5 besteld, met 4 bijbehorende Mobile Ground Control Stations. [4]

Per december 2018 zijn de opleidingen voor MQ-9 Reaper vlieger en sensoroperator gestart. Deze duurt c.a. 6 maanden en het personeel is hiervoor tijdelijk ingedeeld bij het 49th Wing Operations Support Sq op Holloman Air Force Base. De cursisten bestaan uit ervaren vliegers en gespecialiseerd inlichtingen personeel.[5] Vlieger en sensoroperator werken naast elkaar vanuit het bijbehorende Ground Control Station (GCS); de eigenlijke ‘cockpit’ van de Reaper. Van hieruit kunnen zij het toestel via een satellietverbinding besturen en dit maakt evt. wereldwijde inzet mogelijk.

Zie de categorie General Atomics MQ-9 Reaper van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.