Machilidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Machilidae
Trigoniophthalmus alternatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Microcoryphia (Rotsspringers)
Familie
Machilidae
Grassi, 1888
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Machilidae op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

'Machilidae' vormen een insectenfamilie in de orde van de rotsspringers (Microcoryphia), zo genoemd omdat ze wegspringen als ze verstoord worden en omdat ze meestal een rots- of steenachtige habitat hebben. De wetenschappelijke naam werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Giovanni Battista Grassi in 1888.

Deze familie omvat circa 42 geslachten en 310 soorten.

Ze komen oorspronkelijk in het noordelijke halfrond voor. Ten zuiden van de evenaar, in Indonesië, heeft men soorten ontdekt uit de geslachten Graphitarsus en Hybographitarsus.[1] Sommige soorten komen op zeer grote hoogte voor; een soort uit het geslacht Machilanus is aangetroffen in de Himalaya op ongeveer 5.500 m hoogte.[2]

Soorten in België en Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In België en Nederland komen de volgende soorten voor, met de auteur, de zeldzaamheid en het verspreidingsgebied.

Naam Auteur Verspreidingsgebied
Dilta hibernica Carpenter, 1907 Algemeen in Nederland, komt voor in delen van Europa.
Y-maskerrotsspringer (Lepismachilis y-signata) Kratochvil, 1945 Alleen in de Grebbeberg en in Zuid-Limburg, komt voor in delen van Europa.
Machilis germanica Janetschek, 1953 Vrij algemeen in Nederland, bij de St. Pietersberg en langs de rivieren, in 2021 ook gevonden in België.[3] Komt alleen voor in westelijk Europa.
Kuststeenspringer(Petrobius brevistylis) Carpenter, 1913 De meest algemene soort, voornamelijk langs te kust en nog resterende populaties langs de kust van de voormalige Zuiderzee. In grote delen van Europa en Azië, geïntroduceerd in Noord-Amerika.
Trigoniophthalmus alternatus Silvestri, 1904 Vrij algemeen in Nederland, komt verder voor in grote delen van Europa tot in Azië.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]