Macropus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Macropus
Rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Onderfamilie:Macropodinae
Geslacht
Macropus
Shaw, 1790
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Macropus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Macropus is een geslacht van kangoeroes dat voorkomt in vrijwel geheel Australië en verder op Tasmanië, Nieuw-Guinea en enkele kleinere eilanden zoals Kangaroo-eiland. Het geslacht Macropus omvat de "klassieke" kangoeroes en op basis van grootte worden wallaby's, wallaroes en reuzenkangoeroes onderscheiden. De wallaby's zijn de kleinste Macropus-soorten, terwijl de reuzenkangoeroes de grootste soorten zijn.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten uit het geslacht Macropus variëren sterk in grootte. De parmawallaby (M. parma) is met een lengte van ongeveer 50 cm en een gewicht van 5 kg de kleinste soort. De rode reuzenkangoeroe (M. rufus) kan tot 160 cm lang worden en 70 kg wegen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten zijn vooral actief in de schemering of 's nachts, hoewel kangoeroes vooral in zuidelijkere streken ook gedurende de dag actief zijn. Zonder uitzondering voeden de Macropus-soorten zich met grassen en kruiden.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Macropus omvat veertien soorten, hoewel de indeling van een vijftiende soort, de moeraswallaby, als controversieel geldt. Deze wallaby kan succesvol gekruist worden met de zandwallaby (M. agilis) en op basis van dit feit zou de moeraswallaby ingedeeld moeten worden bij het geslacht Macropus. Het unieke gebit, het seksuele dimorfisme en het afwijkende paargedrag hebben er echter toe geleid dat de moeraswallaby tegenwoordig wordt ingedeeld als de enige soort in het geslacht Wallabia.

De veertien Macropus-soorten zijn:

Zie de categorie Macropus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.