Maduro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Maduro (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Maduro.
George Maduro
Nicolás Maduro

Maduro is een van oorsprong Sefardisch-Joodse achternaam die voorkomt in de Nederlandse Antillen, de Caraïben, Amerika en Nederland. Het Portugese woord maduro betekent rijp of volwassen.

Stamouder[bewerken | brontekst bewerken]

De stamouder van de familie was de Joodse emigrante Clara Roiz o Maduro. Haar vader Antonio Roiz o Maduro was op 26 augustus 1616 in Portugal bij een autodafe veroordeeld als geloofsafvallige en in Coimbra op de brandstapel gedood. Daarna ontvluchtte Clara met haar moeder en drie zussen Portugal naar Saint-Jean-de-Luz in Frankrijk.

Emigraties[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Frankrijk reisde Clara uiteindelijk naar Nederland. Nadat zij de Joodse naam Rachel had aangenomen, trouwde ze met Mosseh Levy uit Amsterdam, die met het huwelijk de naam Maduro aan de zijne toevoegde. Zij kregen twee zonen, van wie er een, Salomon Maduro, negen kinderen kreeg. Een van die kinderen emigreerde naar Jamaica en een naar Curaçao. Deze laatste, Mosseh Maduro, was arts en chirurgijn. Hij trouwde op op 17 juli 1670 in Amsterdam met Ester Dias Sardo, en emigreerde met haar naar Curaçao, waar hij op 10 november 1708 overleed. Hij werd vader van twee zonen en stamvader van een geslacht dat zich verder zou verspreiden over Zuid-Amerika, Noord-Amerika, de Antillen en Nederland. De vroegste verdere emigratiestroom was vanaf Curaçao naar Venezuela, waar in 1827 een aantal leden van de familie Maduro en andere Joodse families naartoe verhuisde via de havenstad Coro Falcon.[1]

Bekende vertegenwoordigers[bewerken | brontekst bewerken]