Naar inhoud springen

Maggie Q

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maggie Q
Maggie Q in juli 2010
Algemene informatie
Volledige naam Margaret Denise Quigley
Geboren 22 mei 1979
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1998 - heden (als actrice)
Beroep Actrice
Model
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Maggie Q, pseudoniem van Margaret Denise Quigley (Honolulu (Hawaï), 22 mei 1979), is een Amerikaans actrice en voormalig model. Ze werd bekend in Hongkong.

Ze werd geboren als dochter van een vader van Poolse, Ierse en Franse afkomst en een moeder van Vietnamese afkomst.[1][2] Maggie was de jongste uit een gezin van vijf kinderen; ze heeft twee zussen en twee stiefzussen uit haar moeders vorige huwelijk. Nadat Maggie haar middelbare school, Mililani High School, verliet ging ze naar Japan en Hongkong om een carrière als model te beginnen. In 1998 werd ze actrice toen ze een rol kreeg in een Chinese televisieserie.

Hoewel ze in de Westerse landen weinig bekend was, werd ze in Hongkong en andere landen in Oost-Azië een beroemdheid. Haar doorbraak in de filmwereld kwam toen ze speelde in de Hongkongse thrillers Gen-Y Cops en Naked Weapon, waarin ze een martial-arts-beoefender speelt. Ze had ook een rol in de Duits/Singaporese televisiefilm Das Haus Der Harmonie, waarin ze speelde tegenover de Singaporese actrice Fann Wong.

Na kleine rolletjes in de Amerikaanse films Rush Hour 2 en Around the World in 80 Days brak ze in 2006 ook door in de Verenigde Staten met haar rol in Mission: Impossible III, waarin ze geheim agente speelde naast hoofdrolspeler Tom Cruise. In 2007 was ze te zien in Die Hard 4.0 als computerhacker.

Van 2010 tot 2013 speelde ze de titelrol in de serie Nikita, een remake van de tv-serie Nikita (1997-2001) die weer gebaseerd was op La Femme Nikita.

Maggie Q is ook een voorvechter van dierenrechten, zo poseerde ze onlangs nog voor de cover van enkele PETA magazines om een veganistische levensstijl te promoten. Zelf volgt ze al meer dan 13 jaar een veganistische levensstijl. Ze zei ooit dat "het stoppen van vlees eten een van de meeste belonende beslissingen was die ze ooit had genomen. "Ik voel me beter, ik heb meer energie op en af de set en ik heb de bevrediging te weten dat ik iets doe om dierenleed tegen te gaan".

Dankzij haar werd ook de garderobe, gemaakt van dierenpels, op de set van Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon vervangen door imitatiepels. Ze is ook de co-producer van de documentaire Earthlings, hierin wordt weergegeven wat de gevolgen zijn van de manier waarop de mens met dieren omgaat voor voedsel, kleding, entertainment en dierenexperimenten.

Momenteel is ze gehuisvest in Los Angeles, Californië waar ze samen met haar 3 (op één punt 8) honden, gered uit een asiel, tot op heden verblijft.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Maggie Q op Wikimedia Commons.