Mallardviaduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mallardviaduct
Algemene gegevens
Locatie Arnemuiden
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 42′ OL
Overspant A58, N665
Lengte totaal 140 m
Breedte ~10 m
Aantal sporen 1
Langste overspanning ~45 m
Beheerder ProRail
Bouw
Bouwperiode 2007 - 2008
Opening 2008
Gebruik
Huidig gebruik treinverkeer
Spoorlijn Spoorlijn Lewedorp - Vlissingen Sloehaven
Architectuur
Type gekromde trogbrug
Materiaal beton
Mallardviaduct (Zeeland)
Mallardviaduct
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Mallardviaduct of Sloelijnviaduct is een viaduct voor goederenvervoer per spoor (Nieuwe Sloelijn) over de A58. Het is gebouwd in 2007/2008.

De viaduct is zo genoemd omdat daar in 1944 de Operatie Mallard werd uitgevoerd om Walcheren te bevrijden van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog. Walcheren was toen gescheiden van Noord- en Zuid-Beveland.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

ProRail schreef begin januari 2008 een prijsvraag uit om een nieuwe naam te verzinnen voor het Sloelijnviaduct. Uiteindelijk, na ongeveer 400 reacties, werd op 11 maart 2008 door de gelegenheidscommissie unaniem besloten dat het viaduct Mallardviaduct wordt genoemd. De commissieleden vonden het belangrijk dat de naam een link heeft met het historisch karakter van de plek. Daarnaast verwijst het woord naar het Franse woord voor 'wilde eend', dat refereert aan de landelijke ligging van het viaduct en het gebied als verblijfplaats voor de wilde eend.

Gedenkplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de bouw van het Mallardviaduct moesten twee monumenten worden verplaatst die herinnerden aan de militairen die gevallen zijn tijdens de slag om de Sloedam. Ook wordt ieder jaar een wandeltocht gehouden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]