Maltees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maltees (Malti)
Gesproken in Malta
Sprekers 500.000
Rang Onbekend
Taalfamilie Afro-Aziatisch
Alfabet Latijns alfabet
Officiële status
Officieel in Vlag van Malta Malta

Vlag van Europa Europese Unie Niet-erkende minderheidstaal in:

Taalcodes
ISO 639-1 mt
ISO 639-2 mlt
ISO 639-3 mlt
Portaal  Portaalicoon   Taal

Maltees (Maltees: Malti) is de taal die op Malta wordt gesproken. Maltees is de enige Semitische taal die in het Latijns alfabet geschreven wordt. Naast de standaardletters in het Latijns alfabet, bevat het Maltese alfabet extra diakritische tekens.

Het Maltees is ontstaan uit het Arabisch nadat de Arabieren Malta in 870 veroverden. Malta heeft na de Arabische overheersing nog vele andere veroveraars gekend. De talen van deze veroveraars hebben allemaal invloed gehad op het Maltees, waardoor het Maltees ook veel Italiaanse, Siciliaanse en Engelse leenwoorden kent.

Het Maltees wordt in artikel 5 van de Maltese grondwet[1] aangewezen als de nationale taal van Malta. Daarnaast is ook het Engels een officiële taal in Malta. Het Maltees is sinds 1 mei 2004 een van de officiële werktalen binnen de Europese Unie.

"De Nationale Raad voor de Maltese Taal" (Maltees: Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti) is het instituut dat van overheidswege verantwoordelijk is gesteld voor de spelling en promotie van het Maltees (vergelijkbaar met de Nederlandse taalunie). Dit gebeurde door middel van de Maltese taalwet[2] (hoofdstuk 470 van de Maltese wet), die werd aangenomen in 2005.

Het Maltese alfabet[bewerken]

Het Maltese alfabet bestaat uit 30 letters: 24 medeklinkers en 6 klinkers. De medeklinker "għ" en de klinker "ie" worden met twee tekens geschreven, maar als één letter beschouwd.

Hoofdletters
A B Ċ D E F Ġ G H Ħ I IE J K L M N O P Q R S T U V W X Ż Z
Kleine letters
a b ċ d e f ġ g h ħ i ie j k l m n o p q r s t u v w x ż z

Externe link[bewerken]

Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Maltese uitgave van Wikipedia.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek Maltees op in het WikiWoordenboek.