Manneken Pis van Geraardsbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Manneken-Pis van Geraardsbergen

Het Manneken-Pis van Geraardsbergen is een bekend beeldje in Geraardsbergen. De inwoners van Geraardsbergen plaatsten het beeld van een plassende jongen in 1459 op een fontein, ter vervanging van een door Gentenaars gestolen beeld van een leeuw.

Het huidige beeldje aan de trappen van het stadhuis is een kopie van het oorspronkelijke beeldje uit 1459, dat men kan bewonderen in De Permanensje, waar ook het toeristisch infokantoor is ondergebracht. De kopie dateert van 1985.

Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis[bewerken]

Manneken-Pis in Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis kostuum
Medaillon van het broederschap

Het broederschap is in 1984 samen met het Museum van het Geraardsbergse Manneken-Pis, opgericht door de Koninklijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer (Kon.V.V.V.) en de verzamelaarsclub Carto Numisclub (CNC) en heeft tot doel de promotie van het Geraardsbergse Manneken-Pis in de wijde wereld.

Sinds 1993 wordt op de eerste zondag van juni jaarlijks een kapittelzitting gehouden waarbij nieuwe gezellen en gezellinnen, waaronder meerdere B.V.'s en prominenten opgenomen als ambassadeur van het oudste Manneken-Pis. De zitting wordt traditioneel afgesloten met de Gouden Manneken-Pisworp. Tijdens de zitting van 12 juni 2005 werd André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen, opgenomen in de Broederschap. Tijdens de zitting van 5 juni 2016 werden onder andere kamervoorzitter Siegfried Bracke, gouverneur Jan Briers, geneticus Maarten Larmuseau en zanger Jim Cole, opgenomen in de Broederschap.[1] Op 4 juni 2017 werd wielrenner Lucien Van Impe als nieuwe gezel opgenomen.

Het Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis brengt driemaandelijks het tijdschrift De Belleman van het Geraardsbergse Manneken-Pis uit. 1999 werd uitgeroepen tot het jaar van het Geraardsbergse Manneken-Pis. Dit omwille van de 540ste verjaardag van het plassend ventje, het 15-jarig bestaan van het Broederschap en het museum.

Manneken-Pis en een theaterversie door de Catalaanse groep Campi Qui Pugui

Sluitzegel[bewerken]

In 1992 bracht het Broederschap een sluitzegel uit van het Geraardsbergse Manneken-Pis als reactie op de uitgave door de Belgische Posterijen van een postzegel met het Manneken Pis van Brussel.

Tweestrijd met Brussel[bewerken]

Er is een gezonde tweestrijd tussen Geraardsbergen en Brussel (zie het meer gekende Manneken Pis van Brussel), die draait om de vraag wie nu het oudste beeldje zou bezitten. De oorsprong van het Geraardsbergse ventje vindt men terug in de stadsrekeningen van 1455 en 1459 die te raadplegen zijn in het ARAB. De naam Manneken Pis in Brussel is al sinds 1452 in gebruik en daardoor is de traditie van het Manneken Pis in Brussel ouder dan deze van Geraardsbergen.

Bijkomende lectuur[bewerken]

Manneken-Pis Geraardsbergen, Marcel Nevraumont, 1999 (2de druk 2002), Koninklijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer Geraardsbergen. De wereldburger van Geraardsbergen, Marc Van Trimpont, 2009 Uitgegeven door de Broederschap

Externe link[bewerken]