Manneken Pis van Geraardsbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manneken-Pis van Geraardsbergen

Het Manneken-Pis van Geraardsbergen is een bekend beeldje in Geraardsbergen. De inwoners van Geraardsbergen plaatsten het beeld van een plassende jongen in 1459 op een fontein, ter vervanging van een door Gentenaars gestolen beeld van een leeuw.

De stad was in 1452 verwoest. Voor het herstel van de waterhuishouding deed Geraardsbergen een beroep op de Brusselse fonteinmeester Jan van den Schelden, die in 1455 de opdracht kreeg een lattoenen mannekin te maken. Het werd in mei 1459 opgeleverd door de Brusselse geelgieter Reinier I van Tienen.

Het huidige beeldje aan de trappen van het stadhuis is een kopie van het oorspronkelijke beeldje uit 1459, dat men kan bewonderen in De Permanensje, waar ook het toeristisch infokantoor is ondergebracht. De kopie dateert van 1985.

Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis[bewerken | brontekst bewerken]

Manneken-Pis in Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis kostuum
Medaillon van het broederschap

Het broederschap is in 1984 samen met het Museum van het Geraardsbergse Manneken-Pis, opgericht door de Koninklijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer (Kon.V.V.V.) en de verzamelaarsclub Carto Numisclub (CNC) en heeft tot doel de promotie van het Geraardsbergse Manneken-Pis in de wijde wereld.

Sinds 1993 wordt op de eerste zondag van juni jaarlijks een kapittelzitting gehouden waarbij nieuwe gezellen en gezellinnen, waaronder meerdere B.V.'s en prominenten opgenomen als ambassadeur van het oudste Manneken-Pis. De zitting wordt traditioneel afgesloten met de Gouden Manneken-Pisworp. Tijdens de zitting van 12 juni 2005 werd André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen, opgenomen in de Broederschap. Tijdens de zitting van 5 juni 2016 werden onder andere kamervoorzitter Siegfried Bracke, gouverneur Jan Briers, geneticus Maarten Larmuseau en zanger Jim Cole, opgenomen in de Broederschap.[1] Op 4 juni 2017 werd wielrenner Lucien Van Impe als nieuwe gezel opgenomen. Ongeveer een jaar later traden Tim Pauwels (journalist) en Lucien Naudts toe tot de Orde, naar aanleiding van een aflevering van Sorry voor Alles die eerder dat jaar werd uitgezonden. Daarin onthulde Tim Pauwels hoe Manneken Pis een maand lang gekleed zou gaan in een outfit van Lucien.

Het Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis brengt driemaandelijks het tijdschrift De Belleman van het Geraardsbergse Manneken-Pis uit. 1999 werd uitgeroepen tot het jaar van het Geraardsbergse Manneken-Pis. Dit omwille van de 540ste verjaardag van het plassend ventje, het 15-jarig bestaan van het Broederschap en het museum.

Manneken-Pis en een theaterversie door de Catalaanse groep Campi Qui Pugui

Tweestrijd met Brussel[bewerken | brontekst bewerken]

Het Broederschap animeert de tweestrijd tussen Geraardsbergen en Brussel (zie het meer gekende Manneken Pis van Brussel), die draait om de vraag wie nu het oudste beeldje zou bezitten. De oorsprong van het Geraardsbergse ventje vindt men terug in de stadsrekeningen van 1455 en 1459 die te raadplegen zijn in het Algemeen Rijksarchief. De naam Manneken Pis is in Brussel al sinds 1452 in gebruik en daardoor is de traditie van het Manneken Pis in Brussel ouder dan deze van Geraardsbergen. Het bekende Brusselse beeldje dateert echter van 1619, en om die reden claimt men in Geraardsbergen het oudste Manneken te hebben.

Sluikzegel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 bracht het Broederschap een illegale postzegel uit van het Geraardsbergse Manneken-Pis als reactie op de uitgave door de Belgische Posterijen van een postzegel met het Manneken Pis van Brussel.

Bijkomende lectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Manneken-Pis Geraardsbergen, Marcel Nevraumont, 1999 (2de druk 2002), Koninklijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer Geraardsbergen. De wereldburger van Geraardsbergen, Marc Van Trimpont, 2009 Uitgegeven door de Broederschap

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Manneken Pis (Geraardsbergen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.