Manuele therapie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Handgreeptechnieken

Manuele therapie is in Nederland en België de benaming van een specialisatie van fysiotherapie/kinesitherapie die doorgaans tot de reguliere geneeskunde wordt gerekend, hoewel er ook tegengeluiden bestaan die haar als een alternatieve geneeswijze beschouwen. De titel manueeltherapeut is niet wettelijk beschermd in Nederland. In België bestaat wel een wettelijke erkenning van manuele therapie als bijzondere bekwaamheid in de kinesitherapie.

Specialisatie van fysiotherapie (Nl)/ kinesitherapie (Be)[bewerken]

Manuele therapie als specialisatie van fysiotherapie/kinesitherapie is een behandeling die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en -bewegingen te verbeteren. Men kan een manueeltherapeut onder andere consulteren vanwege nekklachten of lagerugpijn. De behandeling bestaat naast uit mobilisatie en manipulatie van gewrichten tevens uit het geven van instructies en adviezen.[1] In Nederland zijn er verscheidene instituten die een masteropleiding manuele therapie verzorgen, onder andere SOMT te Amersfoort,[2] Hogeschool Utrecht,[3] Avans Hogeschool,[4] Saxion[5] en Transfergroep Rotterdam.[6] Voor alle is het bezit van een door de Nederlandse overheid erkend bachelordiploma fysiotherapie een toelatingseis.[7][3][4][5][6] In België wordt manuele therapie als postgraduaatopleiding na een master in de kinesitherapie aangeboden aan 6 onderwijsinstellingen met name UGent (Universiteit Gent), KUL (Universiteit Leuven), VUB (Vije universiteit Brussel), ULG (Universiteit Luik), UCL (Universiteit Louvain-la-Neuve) en HElHa (Hogeschool Henegouwen)

Fysiotherapeuten die een van bovengenoemde opleidingen hebben gevolgd, hebben zich verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT), die is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).[8] De NVMT houdt op haar website een lijst bij van wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit en kosteneffectiviteit van manuele therapie ondersteunen.[9] In België is de representatieve vereniging Mathera.be. Beide verenigingen zijn afgevaardigd naar de internationale manueel therapievereniging IFOMPT.

Tegengeluiden[bewerken]

De Vereniging tegen de Kwakzalverij verzet zich bij monde van Cees Renckens tegen de regulier-geneeskundige status die de manuele therapie in Nederland verworven heeft. In een opinieartikel in Medisch Contact schrijft hij in januari 2014 dat hij manuele therapie als kwakzalverij beschouwt. Hij baseert zich hierbij onder andere op Cochrane reviews waarin bij specifieke indicaties geen of onvoldoende werkzaamheid van manuele therapie werd aangetoond.[10]