Marcus Lemonis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcus Lemonis
Marcus Lemonis 2016-04-12 1069sdp.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Marcus Anthony Lemonis
Geboren Beiroet, Libanon, 16 november 1973
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Zakenman, investeerder
Bekend van The Profit

Marcus Anthony Lemonis (Beiroet, 16 november 1973) is een Amerikaans zakenman, investeerder en televisiepersoonlijkheid van Libanese afkomst. Hij is de hoofdpersoon van het tv-programma The Profit dat dagelijks wordt uitgezonden op RTL Z.

Biografie[bewerken]

Lemonis is geboren in Beiroet tijdens de Libanese Burgeroorlog en werd geadopteerd door de familie Lemonis, een Grieks echtpaar dat in Miami leefde. Hij kwam al vroeg in aanraking met de autoindustrie. Zijn grootvader was eigenaar van twee van de grootste dealers van het automerk Chevrolet in de Verenigde Staten.[1]

Lemonis behaalde een graad in politicologie, en deed een minor in criminologie. Ook deed hij een poging om in de politiek te komen door zich kandidaat te stellen voor de Democratische Partij.

Carrière[bewerken]

Zijn carrière begon in 1997 als verkoper en manager voor AutoNation.[2] Van 2001 tot 2003 was hij directeur van Holiday RV Superstores Inc. Daarna was hij mede-oprichter van het bedrijf FreedomRoads. In 2006 fuseerde het bedrijf met Camping Worlds waarbij Lemonis directeur werd. Dat bedrijf werd in 2011 vervolgens samengevoegd met Good Sam Enterprises.

Lemonis schrijft het succes toe aan de drie P's: Personeel, Proces, Product (People, Process, Product). Volgens hem moeten minimaal twee P's goed functioneren om een bedrijf succesvol te laten zijn.

Televisie[bewerken]

Lemonis was in 2011 te gast bij twee afleveringen van het NBC-programma Celebrity Apprentice. In 2012 werkte hij mee aan een aflevering van Secret Millionaire.

In 2013 kreeg Lemonis zijn eigen televisieprogramma genaamd The Profit. In deze serie gaat hij op zoek naar kleine bedrijven die op de rand van faillissement zitten, om deze weer op weg te helpen met een investering in ruil voor een aandeel in het bedrijf.[3] De eigenaren moeten bereid zijn hun werkwijze aan te passen aan de bedrijfskundige inzichten van Lemonis. In veel gevallen lukt het hem een bedrijf te redden of zelfs uit te breiden door een efficiëntere werkwijze, andere verkoopmethoden en/of een restyling. Het programma laat ook de mislukkingen zien waarbij het herstelproces niet slaagt, bijvoorbeeld doordat de zaak er slechter voorstaat dan men Marcus heeft voorgespiegeld, of omdat de eigenaren bij nader inzien alles bij het oude willen laten. Lemonis trekt dan zijn investering terug, ook als veranderingen al in gang zijn gezet. Soms is er openlijk ruzie als hij de indruk heeft dat hem niet alles is verteld of dat men van hem alleen maar verlangt dat hij schulden afbetaalt.

In 2017 startte een tweede tv-serie genaamd The Partner. Hierbij gaat Lemonis op zoek naar een zakenpartner voor zijn investeringen.

Externe links[bewerken]