Marcus Stone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marcus Stone

Marcus Stone (Londen, 1840 – aldaar, 1921) was een Engels kunstschilder en illustrator, onder andere van werk van Charles Dickens.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Marcus Stone was de zoon van kunstschilder Frank Stone (1800-1859) en werd opgeleid door zijn vader. Hij exposeerde nog voor zijn achttiende jaar bij de Royal Academy of Arts. Met zijn wellicht bekendste werk, "Claudio, deceived by Don John, accuses Hero" won hij er in 1861 een gouden medaille. In 1877 werd hij associate van de Royal Academy en in 1887 volledig lid.

Stone schilderde vooral historische werken en sierlijke Victoriaanse taferelen, met een grote technische vaardigheid, in een academische stijl, ook wel beïnvloed door de prerafaëlieten. Hij was de buurman van George Frederic Watts. In zijn tijd was zijn werk erg gewild. Hij won tal van prijzen, exposeerde in heel Europa en verkocht veel aan relatief hoge prijzen. Zijn latere werk kreeg soms de stempel sentimenteel te zijn.

Stone maakte ook naam als illustrator, onder andere van Charles Dickens (Our Mutual Friend) en Anthony Trollope. Dickens sprak in zijn correspondentie herhaaldelijk erg lovend over de tekenkwaliteiten van Stone.

Werk van Stone is momenteel te zien in diverse Britse musea, onder andere in de National Gallery te Londen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bentley, Nicolas. Dickens and His Illustrators, in Charles Dickens 1812-1870: A Centenary Volume. Ed. E. W. F. Tomlin. Londen: Weidenfeld and Nicolson; New York: Simon and Shuster, 1969. Pag. 205-227.
  • Cohen, Jane R. Frank Stone. Hoofdstuk 13 in Charles Dickens and His Original Illustrators. Columbus: Ohio State University Press, 1980. Pag. 203-209.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marcus Stone van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.