Naar inhoud springen

Maria Carolina van Oostenrijk (1801-1832)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aartshertogin Maria Carolina

Maria Carolina Ferdinanda Theresia Josephine Demetria van Habsburg-Lotharingen (Wenen, 8 april 1801Pillnitz, 22 mei 1832), was een aartshertogin van Oostenrijk en kroonprinses van Saksen.

Maria Carolina (Duits: Maria Karolina) was een dochter van keizer Frans II van het Heilige Roomse Rijk (later keizer Frans I van Oostenrijk) en keizerin Maria Theresia van Bourbon-Sicilië. Ze werd vernoemd naar haar oudere zusje Marie Carolina, die op zeer jonge leeftijd was overleden. Haar grootouders aan vaderskant waren keizer Leopold II en keizerin Maria Louisa van Bourbon. Haar grootouders aan moederskant waren koning Ferdinand I der Beide Siciliën en koningin Maria Carolina van Oostenrijk. Ze had vele broers en zussen, waaronder de latere keizer Ferdinand, de Franse keizerin Marie Louise, de Portugese koningin Leopoldine, eveneens keizerin van Brazilië, en Frans Karel, de vader van de latere keizers Frans Jozef van Oostenrijk en Maximiliaan van Mexico.

Op 26 september 1819 trad Maria Carolina te Dresden in het huwelijk met prins Frederik Augustus van Saksen (1797-1854). Hij was een zoon van prins Maximiliaan van Saksen en prinses Carolina van Parma. Zeer plotseling stierf Maria Carolina op 31-jarige leeftijd. Frederik Augustus huwde later met prinses Maria van Beieren. Hij werd op 6 juni 1836 koning van Saksen, als opvolger van zijn kinderloos overleden oom Anton.