Anton van Saksen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton
1755-1836
Anton-sachsen.jpg
Koning van Saksen
Periode 1827-1836
Voorganger Frederik August I
Opvolger Frederik August II
Vader Frederik Christiaan van Saksen
Moeder Maria Antonia Walpurgis van Beieren

Anton Clemens Theodoor (Dresden, 27 december 1755 - Pillnitz, 6 juni 1836) was van 1827 tot 1836 koning van Saksen. Hij was de tweede zoon van keurvorst Frederik Christiaan van Saksen en Maria Antonia Walpurgis van Beieren, dochter van keizer Karel VII.

Aanvankelijk wijdde hij zijn leven aan de geestelijkheid en leefde hij teruggetrokken op slot Wesenstein. Hij hield zich vooral bezig met muziek, genealogie en gebed. In 1781 trad hij in het huwelijk met Maria Carolina Antonia, dochter van Victor Amadeus III van Sardinië, die echter al een jaar later stierf. In 1787 hertrouwde Anton met aartshertogin Maria Theresia van Oostenrijk, dochter van keizer Leopold II. Zij baarde hem vier kinderen, die echter allen jong stierven.

Anton besteeg de troon van Saksen na de dood van zijn oudere broer Frederik August I (5 mei 1827), die slechts een dochter naliet. Hij verklaarde in de geest van zijn gestorven broer te zullen regeren, maar bleek niet in staat de gewenste hervormingen te bewerkstelligen. Zijn verordeningen maakten een einde aan enkele - maar niet de belangrijkste - misstanden. De koning hervormde het decoratiestelsel en de Militaire Orde van Sint-Hendrik. Hij bevorderde het katholicisme en de door minister Detlev von Einsiedel gesteunde schijnheilige orthodoxie bevorderde de ontevredenheid in het merendeels protestantse land. Deze manifesteerde zich in 1830 toen na de Parijse Julirevolutie in Leipzig en Dresden ongeregeldheden uitbraken. Anton stemde toe een grondwet aan te nemen en stelde prins Frederik August, zoon van zijn broer Maximiliaan, aan als regent. De rest van zijn leven nam hij geen deel meer aan staatsaangelegenheden. Hij stierf op 6 juni 1836 in Slot Pillnitz in Pillnitz en werd opgevolgd door Frederik August II.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Meyers Konversationslexikon
  • Duitse en Engelse Wikipedia