Mariakerk (Beers)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mariakerk (Bears))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mariakerk
Tsjerkepaad 3
Tsjerkepaad 3
Plaats Beers
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1981-'83
Gewijd aan Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8470
Architectuur
Toren 1858
Interieur
Orgel L. van Dam en Zn
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk is een kerkgebouw in Beers in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken]

De kerk staat op een terp en was oorspronkelijk gewijd aan Maria. De eenbeukige kerk met spitsboogvensters uit de 13e eeuw werd in de 14e eeuw uitgebreid met een vijfzijdig gesloten koor. In 1858 werd de zadeldaktoren vervangen door een nieuwe toren met ingesnoerde spits. In de toren, met een mechanisch torenuurwerk (1904) van G. de Looze, hangen twee klokken (1569) van Thomas Both en Willem van Aelten.

Het interieur wordt gedekt door een tongewelf. De preekstoel (1759) is gemaakt door Jacob Fransen en Heerke Broers met snijwerk van Elardus Swalua met allegorische afbeeldingen van de zeven hoofddeugden (gerechtigheid, waarheid, geloof, liefde, hoop, standvastigheid en voorzichtigheid). De overhuifde herenbank (1761) behoorde toe aan de familie Van Aylva. Het kerkorgel uit 1880 is gemaakt door L. van Dam en Zn met gebruik van delen van het Schwartzburg-orgel uit 1750.

De kerk en het smeedijzeren hekwerk om het kerkhof zijn rijksmonumenten. Het is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In de kerk, gelegen naast de voormalige Uniastate, is een bezoekerscentrum gevestigd.

Zie ook[bewerken]