Naar inhoud springen

Marian Turski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marian Turski
Turski op de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau
Achtergrondinformatie
Geboren 26 juni 1926
Geboorteplaats Druskininkai (Tweede Poolse Republiek)
Land Vlag van Polen Polen
Beroep Journalist
Bekend van Holocaustoverlevende
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Marian Turski, geboren als Moshe Turbowicz (Druskininkai, 26 juni 1926), is een Poolse historicus en journalist. Hij was tussen 1956-1957 de hoofdredacteur van Sztandar Młodych, een landelijk dagblad van de Poolse communistische jongerenorganisatie Związek Młodzieży Polskiej en vanaf 1958 was hij columnist voor het communistische weekblad Polityka.

Vroegere leven[bewerken | brontekst bewerken]

Marian Turski werd op 26 juni 1926 geboren als Moshe Turbowicz, in Druskininkai, de Tweede Poolse Republiek (het huidige Litouwen). In 1942 werd hij gedeporteerd naar het getto van Łódź. Hij werd in augustus 1944 gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, terwijl zijn broer en vader na de selectie werden vermoord. Hij overleefde de Dodenmars van januari 1945 en de concentratiekampen Auschwitz en Buchenwald.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in Warschau. Vanaf 1945 werd hij activist van de jongerenorganisatie die was aangesloten bij de Poolse Arbeiderspartij. Later werkte hij op de persafdeling van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij. Sinds 1958 leidt hij de historische sectie van weekblad Polityka.

Op 26 juni 2016, ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag, ontving hij de groeten van de Poolse president Andrzej Duda, de Duitse president Joachim Gauck en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Amerikaanse president Barack Obama, en president van Israël Shimon Peres.[1][2]

In 2019, ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, werd hij uitgenodigd door de Verenigde Naties om een toespraak te houden tijdens de ceremonie op 28 januari 2019 in de zaal van de Algemene Vergadering.[3]