Naar inhoud springen

Marianne (Seychellen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 23 jul 2019 om 17:19. (https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Marianne
Eiland
Seychellen
Locatie
Eilandengroep Seychellen: centrale groep
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 4°20'28"ZB, 55°55'16"OL
Algemeen
Oppervlakte 0,96 km²
Inwoners geen

Marianne is een van de eilanden van de Seychellen, een archipel van zo'n 115 eilanden ten oosten van Afrika.

Marianne ligt 6 km verwijderd van La Digue en 59,2 km van het hoofdeiland Mahé, het eiland waarop zich het regeringscentrum van de Seychellen bevindt. Marianne behoort tot de centrale groep van de Seychellen.

Geografie

Het eiland is bijna 2 km lang en maximaal 800 meter breed, de oppervlakte bedraagt 0,963 km² (96,3 ha); het is dicht begroeid met palmen. De kust is rotsachtig met alleen aan de westkust een klein strand; de top van de Estel Hill bereikt een hoogte van 130 meter.

Geschiedenis

De Marion-Dufresne-Expeditie van 1768 stelde vast dat het eiland spaarzaam was bebost.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het eiland privébezit, watergebrek was echter een belemmering voor de ontwikkeling. Na 1830 werd in toenemende hoeveelheid mais verbouwd, in het begin van de 20e eeuw werd een kokosplantage voor de winning van kopra aangelegd. Deze bestond tot in de jaren 1970. In die tijd had het eiland 50 tot 60 inwoners die aan de westkant woonden. Tegenwoordig is het onbewoond, al wordt het regelmatig bezocht door vissers en toeristen.

Fauna

Op Marianne komt de zeldzame Seychellenparadijsmonarch (Terpsiphone corvina) voor.[1] De sinds vrij kort geleden uitgestorven Mariannebrilvogel (Zosterops semiflavus) leefde op het eiland. Voorts leven er enkele soorten gekko, onder andere Phelsuma sundbergi ladiguensis en Phelsuma astriata semicarinata.

Externe links