Marjan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de meisjesnaam het artikel Marianne (voornaam).
Marjan
Links Marjan, rechts het begin van het stadscentrum
Hoogte 178 m
Coördinaten 43° 30′ NB, 16° 24′ OL
Ligging Vlag van Kroatië Kroatië
Gebergte Dinarische Alpen
Marjan (Kroatië)
Marjan
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Marjan is een heuvel aan het uiteinde van het schiereiland waarop de Kroatische stad Split gelegen is. De heuvel wordt bedekt door een dicht bos van mediterrane naaldbomen en is geheel omringd door de stad en de Adriatische Zee.

Het is verboden om huizen op de heuvel te bouwen. Wel zijn er enkele kerkjes, een dierentuin, een park en een begraafplaats. Boven op de heuvel is een uitzichtspunt, waar men een weids uitzicht heeft over de binnenstad van Split, inclusief het Paleis van Diocletianus, de havens, de industrieterreinen bij Solin en de zee met een aantal Dalmatische eilanden.

Sinds anderhalve eeuw wordt Marjan gezien als een symbool van Split, daarvoor zag men de heuvel als een gewoon onderdeel van het landschap. Vanwege de steile hellingen is de heuvel, afgezien van het onderste deel aan de oostkant, gevrijwaard gebleven van woningbouw. Tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw bestonden grote delen van de heuvel nog uit kale rotsen; destijds startte een programma om de heuvel te bebossen en om te vormen van wild terrein naar een voor recreatie geschikte plek.

Zie de categorie Marjan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.