Marjory Gordon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Marjory Gordon
Persoonlijke gegevens
Overlijdensdatum 29 april 2015
Overlijdensplaats Boston
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werkzaamheden
Vakgebied verpleegkunde
Universiteit Boston College
Soort hoogleraar Emeritus Professor of Nursing
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Marjory Gordon is een verpleegkundig theoretica en professor die nursing assessment (verpleegkundige beoordeling) heeft geschreven.

Een theorie bekend als 'Gordon's functional health patterns'. Ze blijft de internationale leidster op dit gebied van verpleegkundige educatie. Marjory Gordon was de eerste president van de North American Nursing Diagnosis Association (NANDA). Ze is tevens lid van de American Academy of Nursing sinds 1977 en is uitgeroepen tot levende legende door deze organisatie in 2009. Marjory Gordon werkt nu als gepensioneerd professor verpleegkunde op het Boston College in Chestnut Hill, Massachusetts.

Marjory Gordon is de auteur van vier boeken. Waaronder de belangrijkste: 'The Manual of Nursing Diagnosis', waarvan nu al de twaalfde editie is verschenen. Haar boek verscheen in tien verschillende talen en is verkocht in 48 landen over zes continenten.

Ze heeft veel geholpen in het verbeteren van het standaardiseren van verplegingstaal. Marjory Gordons werk in deze categorie heeft gevolgen voor onderzoek, educatie, evaluatie van competentie en de al gevestigde orde van verpleegkundige componenten die te maken hebben met elektronische medische lijsten (Medisch dossier op een eigen netwerk).

Opleiding[bewerken]

Marjory Gordon is een oud-student van The Mount Sinai Hospital School of Nursing. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma bij het Hunter College van de University of New York en haar PhD op het Boston College.