Marjory Gordon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marjory Gordon
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 10 november 1931
Overlijdensdatum 29 april 2015
Overlijdensplaats Boston
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werkzaamheden
Vakgebied verpleegkunde
Universiteit Boston College
Soort hoogleraar emeritus professor in de verpleegkunde
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Marjory Gordon was een verpleegkundig theoretica en professor in de verpleegkunde. Ze heeft bijgedragen aan het standaardiseren van het verpleegjargon.

Ze was de eerste president van de North American Nursing Diagnosis Association (NANDA). In 1977 werd ze lid van de American Academy of Nursing. Marjory Gordon heeft tot aan haar dood gewerkt als gepensioneerd professor verpleegkunde aan het Boston College in Chestnut Hill, Massachusetts.

Standaardwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Marjory Gordon is bekend om het standaardiseren van het verpleegjargon. ze schreef de Nursing assesment theory (vert. Verpleegkundige beoordeling), deze wordt toegepast om standaard informatie te vergaren over de patiënt, zoals de fysiologische, psychologische, sociologische en spirituele status. De nursing assesment theory maakt deel uit van het standaardwerk Gordon's functional health patterns.

Marjory Gordon heeft ook vier boeken geschreven. Van het boek The Manual of Nursing Diagnosis, zijn twaalf edities verschenen en vertaald in tien talen.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Marjory Gordon heeft gestudeerd aan The Mount Sinai Hospital School of Nursing. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma bij het Hunter College van de City University of New York en haar PhD op het Boston College.