Marnix Bakermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marnix Bakermans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Marnix Cornelis Bakermans
Geboren 4 januari 1968
Geboorteplaats Eindhoven
Functie waarnemend burgemeester van Dongen
Sinds 26 september 2023
Partij Jong Uden (1997-2013)
partijloos (2013-)
Alma mater Fontys Hogescholen
Politieke functies
1998-2002 lid gemeenteraad van Uden
2002-2010 wethouder van Uden
2013-2021 burgemeester van Landerd
2023-heden waarnemend burgemeester van Dongen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marnix Cornelis Bakermans (Eindhoven, 4 januari 1968) is een Nederlandse politicus en bestuurder. Sinds 26 september 2023 is hij waarnemend burgemeester van Dongen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding en maatschappelijke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bakermans volgde na de havo de tweede graad opleiding leraar economie, niet afgerond, in Tilburg. Bij zijn inzet voor sociaal culturele activiteiten en sport deed hij zijn eerste bestuurlijke ervaring op. Tot 2002 was hij werkzaam bij verschillende bedrijven in diverse functies op financieel gebied. In de periode tussen wethouder en burgemeesterschap was Bakermans vanuit zijn adviesbureau actief als interim-bestuurder en projectmanager.

Startte een bedrijf dat zich richtte op het collecteren, verwerken en verhandelen van groene stoom. Behalve de ambtshalve nevenfuncties als burgemeester is hij; lid van de raad van commissarissen van Brabant Wonen (tot 2013), lid van de raad van toezicht van Wel.kom in Roermond (tot 2021), lid van de raad van toezicht van Q- en C-support in s’-Hertogenbosch, vice-voorzitter van het bestuur Vrienden van het museum Krona Uden.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Uit gesprekken met jongeren blijkt behoefte gehoord te worden. Hij wordt politiek actief en richt in 1997 de lokale politieke partij Jong Uden op. Hij was de eerste voorzitter en kwam na de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 voor Jong Uden in de gemeenteraad. In 2002 trad hij toe tot het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden.[1] Hij was wethouder van o.a. jeugd, volksgezondheid en economische zaken. Hierbij was de herontwikkeling van “Centrum West” een belangrijk project. In 2006 herkozen als wethouder economische zaken waarbij hij onder andere verantwoordelijk was voor de vestiging van het regionale ziekenhuis Bernhoven in Uden. De statuten van Jong Uden sluiten een derde termijn uit.

Op 1 april 2013 werd Bakermans burgemeester van Landerd.[2][3][4][5] De begeleiding naar de geslaagde fusie met de gemeente Uden tot de gemeente Maashorst op 1 januari 2022 betekent het einde van zijn burgemeesterschap. Nadien werd hij gebiedsmanager van NOVEX de Peel. Daarin werken de ministeries van BZK en LNV, Limburg en Brabant, de waterschappen Aa en Maas en Limburg en 17 gemeenten samen om te komen tot plannen voor de ontwikkeling van de Peel. Met ingang van 26 september 2023 werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester van Dongen.[6]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Bakermans is getrouwd en heeft drie kinderen.[7][8][9]

Voorganger:
W.C. Doorn-van der Houwen
Burgemeester van Landerd
2013 - 2021
Opvolger:
-
Voorganger:
M.C. Starmans-Gelijns
Burgemeester van Dongen (wnd)
2023 - heden
Opvolger:
-