Martin Mystery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Martin Mystery
Genre Animatie, sciencefiction
Speelduur 22 minuten
Bedenker Stephane Berry
Alfredo Castelli
Originele stemmen Samuel Vincent
Kelly Sheridan
Dale Wilson
Teryl Rothery
Adrienne Carter
Land van oorsprong Canada
Frankrijk
Taal Frans
Engels
Productie
Producent Marathon
Uitzendingen
Start 1 oktober 2003
Einde 27 maart 2006
Afleveringen 66
Netwerk of omroep YTV
Discovery Kids
Jetix
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Martin Mystery is een Frans/Canadese animatieserie, geproduceerd door Marathon. De serie is gebaseerd op de Italiaanse stripserie Martin Mystère.

De serie is in Nederland in nagesynchroniseerde vorm een tijdje te zien geweest op Jetix. De Vlaamse zender VT4 zond het eerst uit in het Engels met Nederlandse ondertiteling, maar later in het Nederlands zoals op Jetix.

Verhaal[bewerken]

De serie draait om Martin Mystery, zijn stiefzus Diana Lombard en de neanderthaler Java. Samen werken ze voor Het Centrum; een geheime organisatie gespecialiseerd in het onderzoeken en eventueel bevechten van bovennatuurlijke bedreigingen zoals magische wezens of aliens. Hiertoe beschikt de organisatie over geavanceerde, veelal buitenaardse, technologie. Niet alle werknemers van de organisatie zijn menselijk. Zo is een van Martins beste vrienden binnen Het Centrum een kleine groene alien genaamd Billy.

Personages[bewerken]

Martin Mystery
een 16-jarige jongen met een passie voor het bovennatuurlijke. Bij het centrum staat hij bekend als een expert op het gebied van paranormale zaken, maar in de praktijk beseft hij vaak niet de ernst van een situatie. Daarbij vertoont hij vaak kinderlijk gedrag. Zo heeft hij een voorliefde voor slijmerige en smerige zaken. Hij houdt ervan practical jokes uit te halen.
Diana Lombard
Martins stiefzus. Ze is een serieuze, rationele 16-jarige student die in vrijwel niets op haar stiefbroer lijkt. Ze wil altijd Martin tot een serieuzer iemand maken. Ze heeft het niet zo op het paranormale, en probeert zaken altijd logisch te verklaren. Ze heeft de grootste moeite kalm te blijven in het bijzijn van Martin, en verkoopt hem geregeld een mep als hij te ver gaat.
Java
een 200.000 jaar oude neanderthaler, die nu voor het centrum werkt. In het dagelijks leven is hij conciërge op de school van Martin en Diana. Java is uitzonderlijk sterk, maar niet bijster slim. Hij heeft dan ook moeite met hedendaagse situaties. Verder heeft hij een angst voor katten en hoogtes, maar houdt juist van spinnen en reptielen.
M.O.M.
het hoofd van Het Centrum. Haar echte naam is onbekend. Vanuit haar kantoor houdt ze toezicht op elk teken van paranormale activiteit in de wereld. Ze heeft een droog gevoel voor humor. De initialen van haar codenaam staan voor "Mystery Organization Manager". Ze werd in het Nederlands ingesproken door Nanette Edens.[1]
Billy
een kleine, groene, humanoïde alien die werkt voor Het Centrum als M.O.M.’s secretaris. Hij verplaatst zich meestal in een kleine hovercraft. Hij is meer een achtergrondpersonage. Hij begroet Martin, Diana en Java altijd wanneer ze het Centrum betreden en geeft hen dan korte uitleg over hun missie. Hij is op aarde gekomen tijdens het Roswellincident in 1947. Hij werd in het Nederlands ingesproken door Mitchell van den Dungen Bille.
Jenni Anderson
een klasgenoot van Martin, op wie hij stapelverliefd is. Die liefde is echter niet wederzijds. Ze vindt Martin onvolwassen en zelfs een gek. Ze is de beste vriendin van Diana.
Gerard Mystery
De vader van Martin en stiefvader van Diana. Hij is getrouwd met Diana’s moeder toen Martin en Diana nog erg jong waren. Gerard is in tegenstelling tot zijn zoon zeer rationeel en denkt logisch na.

Achtergrond[bewerken]

Martin Mysterys is geproduceerd door Marathon, en is net als andere series van Marathon getekend in een anime-achtige stijl. De serie brengt veel veranderingen aan ten opzichte van de strip. Zo werkt Martin in de strip voor zichzelf en niet voor het Centrum. Bovendien is Diana in de strip zijn vriendin en niet zijn stiefzus.

Het personage Martin Mystery heeft een gastrol in de serie Totally Spies in de aflevering "Totally Mystery Much?".

Externe links[bewerken]