Maternale belediging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met de term maternale belediging wordt verwezen naar een directe beledigingsvorm, waarin de uitspreker verwijst naar iemands moeder. Meestal zijn deze beledigingen nergens op gebaseerd, maar worden ze enkel gebruikt om de ontvanger te beledigen of boos te maken. In tegenstelling tot andere vormen van belediging wordt deze vorm voornamelijk gebruikt om aan te zetten tot geweld.[bron?] De uitdrukking "yo mama" of "ur mom", de Engelse vorm wordt vaker gebruikt dan de Nederlandse[bron?], staat op zichzelf en behoeft geen toevoegingen.

De vaakst gebruikte maternale beledigingen zijn je moeder-grappen. Deze grap bestaat vaak uit een vergelijking met iets abnormaals - een veelgebruikte vorm omvat een hoog gewicht. Ter illustratie staan hieronder enkele voorbeelden:

  • Je moeder is zo dik, dat alleen haar schaduw al 120 kilo weegt.
  • Je moeder is zo dik, dat haar foto van de muur is gevallen.
  • Je moeder is zo dik, dat zelfs Bill Gates haar liposuctie niet kon betalen.
  • Je moeder is zo dom, dat zij jou heeft gemaakt. ­

In sommige talen is een indirecte maternale belediging populair bij mensen die willen schelden: scheldwoorden als het Spaanse hijo de puta en het Engelse son of a bitch impliceren dat de moeder van de aangesprokene een prostituee of een teef zou zijn.

Zie ook