Mauna Loa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de plaats op Molokai het artikel Maunaloa. Zie voor het gelijknamige observatorium het artikel Mauna Loa Observatorium.
Mauna loa
Panorama
Hoogte 4170 m
Coördinaten 19° 28′ NB, 155° 35′ WL
Ligging Verenigde Staten
Eerste beklimming Archibald Menzies 1794
Type Schildvulkaan
Laatste uitbarsting 24 maart - 15 april 1984
Mauna Loa (Hawaï)
Mauna Loa
Lavafontein en lavastroom in maart 1984.
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De vulkaan Mauna Loa ligt op het eiland Hawaï in de staat Hawaï in de Verenigde Staten. Het is de grootste vulkaan op aarde (niet de hoogste, dat is Ojos del Salado in Chili met 6887 m; ook de op hetzelfde eiland gelegen vulkaan Mauna Kea is net iets hoger). Mauna Loa stijgt zo'n 4170 m boven de zeespiegel uit en heeft een totale hoogte van zo'n 9 km ten opzichte van de zeebodem.

De vulkaan is zo zwaar dat zij de aardkorst vervormt. Dit verschijnsel wordt isostasie genoemd en komt bij bijna alle bergen voor. De vulkaan drukt de aardkorst zo'n 8 kilometer in. De vulkaan bedekt 85% van het eiland Hawaï. De naam "Mauna Loa" betekent "lange berg".

Van de Mauna Loa zijn 33 erupties bekend, de recentste was in 1984. De top wordt gevormd door een krater, die 3 bij 5 kilometer groot is. Deze wordt Moku`aweoweo genoemd. De leeftijd van de vulkaan wordt tussen de 700.000 en 1 miljoen jaar geschat, wat geologisch gezien jong is. De Mauna Loa is een van de zestien Vulkanen van het Decennium die uitgekozen zijn voor een gedetailleerde studie.

De Mauna Loa is een vulkaan van het type schildvulkaan. Dit type kent geen explosieve, maar meer wat rustigere uitbarstingen, met weinig rook en as. Er stroomt relatief vloeibare lava uit. Als het huidige tempo van erupties zich voortzet, 'groeit' de Mauna Loa ongeveer twee meter per 4000 jaar. Er wonen weinig mensen in de buurt van de actieve delen van de vulkaan, met uitzondering van de Kona Coast waar huizen zijn gebouwd op relatief recente lavastromen. Door het niet-explosieve karakter van de erupties ziet men dit niet als onveilig.

Het belangrijkste kenmerk aan een schildvulkaan is de vorm: hij is breder dan dat hij hoog is. De vorm van schildvulkanen hangt samen met de chemische samenstelling van het magma. Het magma heeft een relatief lage viscositeit. Hierdoor kan de lava goed uitvloeien. Schildvulkanen ontstaan als magma vanuit de asthenosfeer door breuken in de aardkorst heen stroomt. In Hawaï is sprake van een 'hotspot' waarbij magma via een geïsoleerde mantelpluim de oppervlakte bereikt, vaak midden in een aardschol.

Een deel van de Mauna Loa, waaronder de top, ligt in het Hawaii Volcanoes National Park.

Op de helling van Mauna Loa, op 3397 meter hoogte bevindt zich het Mauna Loa Observatorium, het Mauna Loa Solar Observatorium, en AmiBA (Array for Microwave Background Anisotropy). Met behulp van het observatorium heeft de Amerikaanse chemicus Charles David Keeling metingen van CO2 in de atmosfeer verricht die leidden tot de Keelingcurve.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mauna Loa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.