Maurice Tillet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maurice Tillet in 1940

Maurice Tillet (Rusland, 23 oktober 1903Frankrijk, 4 augustus 1954) was een Frans professioneel worstelaar met de bijnaam “het monster van de ring”. Aanleiding van deze bijnaam was zijn zeldzame ziekte acromegalie waarbij bepaalde lichaamsdelen buitenproportioneel groeien.

In 1944 kroonde hij zichzelf als wereldkampioen na een wedstrijd tegen Steve Cruhser Casey. Sindsdien kreeg hij een andere bijnaam: Franse Engel.

Tillet was hoogbegaafd: hij beheerste 14 talen. Daarnaast was hij uitblinker in schaken, schreef hij gedichten en was acteur.

Tillet stierf in 1954 ten gevolge van een hartziekte. Hij werd 51 jaar. Op zijn sterfbed vroeg worstelaar Bobby Managoff of hij een plaasteren beeld mocht maken van zijn gezicht. Tillet stemde in. Deze mal werd gebruikt om minstens 3 bustes te maken. Eentje eindigde in het International Wrestling Museum in Iowa, een andere ging naar één van zijn vrienden (Patrick Kelly) en het derde werd opgestuurd naar het York Barbell Museum.

Louis Linck had in 1950 ook al een buste gemaakt van Tillet. Deze staat in het International Museum of Surgical Science in Chicago.

Shrek[bewerken]

Volgens verschillende bronnen is tekenfilmfiguur Shrek gebaseerd op uiterlijke kenmerken van Maurice Tillet.[1][2][3]