Maurits van Hessen-Kassel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maurits van Hessen-Kassel
1572-1632
Moritz Landgraf von Hessen Seite 1 Bild 0001.jpg
Landgraaf van Hessen-Kassel
Periode 1592-1627
Voorganger Willem IV
Opvolger Willem V
Vader Willem IV
Moeder Sabina van Württemberg

Maurits van Hessen-Kassel (Duits: Moritz von Hessen-Kassel) (Kassel, 25 mei 1572 - Eschwege, 15 maart 1632), bijgenaamd de Geleerde, was een zoon van landgraaf Willem IV van Hessen-Kassel en Sabina van Württemberg.

Maurits was bijzonder onderlegd. Hij zou acht talen gesproken hebben en deed aan alchemie. Ook artistiek deed Maurits van zich spreken. Hij was een bekwaam musicus en een opgemerkt componist, liet het eerste theater in Duitsland bouwen en ontdekte en steunde Heinrich Schütz. In 1598 vormde hij zijn pagenschool om tot een hofschool voor edelen en burgers. Daaruit ontstond later het Collegium Mauritanium.

In 1605 werd Maurits onder invloed van zijn echtgenotes calvinist en legde de bevolking op om gereformeerd te worden (Cuius regio, eius religio), ook in het deel dat in 1604 van Hessen-Marburg overgekomen was. De strijd om de erfenis van Hessen-Marburg bracht hem tijdens de Dertigjarige Oorlog met de keizer in conflict en leidde tot zware verwoestingen in Hessen-Kassel. Maurits ruïneerde zijn land ook financieel en werd in 1627 tot aftreden gedwongen.

Na zijn dood raakte Hessen-Kassel verzwakt door de vorming van het Rotenburger Quart. (Hessen-Rotenburg) voor de zoons van zijn tweede echtgenote. Het Rotenburger Quart bleef wel deel van het landgraafschap Hessen-Kassel en er ontstond dus geen nieuw rijksvorstendom.

Maurits was getrouwd met:

en was vader van: