Medaille van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Medaille van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij werd in 1991 ingesteld.

In Nederland worden al sinds de 18e eeuw medailles ingesteld voor redders en voor personen die zich verdienstelijk maakten voor het reddingswezen. Dat was decennialang verdeeld in de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen. De samenvoeging van beide maatschappijen op 23 mei 1991 betekende dat de oude medailles van verdienste achterhaald waren. Het bestuur van de nieuwe Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij stelde een nieuwe medaille in.

Eerder waren er

Ook het Koninklijk Huis heeft medailles voor de dappere mannen van de reddingsbrigades ingesteld, zo was er de

De gouden, zilveren en bronzen medailles worden uitgereikt aan de bemanningsleden van de reddingsboten bij uitzonderlijke reddingen.

De medaille wordt aan een oranjegeel en blauw lint op de linkerborst gedragen. Op de voorzijde is een afbeelding van de Nederlandse kust te zien met daaromheen de tekst "KONINKLIJKE NEDERLANDSE REDDING MAATSCHAPPIJ". In de golven van de Noordzee staat "REDDERS VAN MENSEN IN NOOD, 24 UUR PER DAG" geschreven. De keerzijde van de medailles is vlak met de tekst "DANKBETUIGING AAN", waarna ruimte is overgelaten voor een inscriptie met de naam van de ontvanger en de datum van de met de medaille beloonde reddingsactie.

Alle toekenningen van de medailles worden vermeld in het eenmaal per kwartaal verschijnende orgaan van de KNRM: "De Reddingboot". De gouden medaille werd in de periode 1991 tot 2010 nog niet uitgereikt.

De Medaille van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een particuliere onderscheiding, maar de medailles van de reddingsorganisaties genieten in Nederland veel aanzien.