Medisch specialisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Medisch specialist)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een medisch specialisme of geneeskundig specialisme is een deelgebied van de geneeskunde. De verschillende specialismen onderscheiden zich van elkaar doordat ze zich richten op bepaalde lichaamsdelen, organen, ziekten, methoden of doelgroepen.

Een specialist (voluit medisch specialist, geneeskundig specialist of arts-specialist) is een arts met de kennis en ervaring om een bepaald specialisme te kunnen uitoefenen. In veel landen zijn er eisen vastgesteld voor erkenning van een arts als specialist. Veelal moet deze na de algemene artsenopleiding een aanvullende opleiding volgen volgens een leer-werktraject. Bepaalde medische handelingen en het recht om de bijbehorende beroepstitel te voeren, kunnen voorbehouden zijn aan artsen die voldoen aan deze eisen.

Ook voor de erkenning van een richting binnen de geneeskunde als volwaardig specialisme kunnen regels zijn. Een onderdeel van de geneeskunde kan ook erkend zijn als 'subspecialisme' van een ander specialisme. De erkenning van specialismen en specialisten kan in handen zijn van de overheid, beroepsorganisaties of onafhankelijke commissies. Veel specialismen hebben hun eigen beroepsvereniging.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]