Memphis Maniacs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Memphis Maniacs
Maniacs in Tivoli, Utrecht, december 2012
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2005 - heden
Oorsprong Nijmegen, Nederland
Leden
Zanger Roy Smolenaars
Gitaar / Zanger Peter van Gestel
Basgitaar / Zanger Max Faulkner
Keyboard / Zanger Jochem Roelofs
Drums Remco van Eijndhoven
Oud-leden
Basgitaar / Zanger Alarik van 't Riet
Zanger Sascha van Ras
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek


Memphis Maniacs is een Nederlandse mash-up-band. De band heeft geen zelfgeschreven nummers maar speelt mixes (zogenaamde "mash-ups") van allerlei bekende nummers en mengt op die manier diverse stijlen en genres.

De band is in 2005 opgericht door Roy Smolenaars en Sascha van Ras. Roy speelde al enkele jaren als Elvis-imitator maar vond het genre te beperkt en nam wat housenummers op in zijn show. Ze wilden hun act graag met een liveband gaan spelen en begon met een paar bevriende muzikanten de Memphis Maniacs, aanvankelijk eveneens als Elvis-tributeband maar na enkele jaren werd het repertoire uitgebreid met nummers uit andere genres en vervolgens met de mash-ups. Tegenwoordig speelt de band alleen nog mash-ups.

In december 2008 stond de band in het voorprogramma van Fiction Plane in Paradiso. Zanger/bassist Joe Sumner had de band eerder dat jaar op Paaspop zien spelen en nodigde hen persoonlijk uit om als voorprogramma in zijn show te staan. In 2009 stonden ze opnieuw in het voorprogramma van Fiction Plane, ditmaal in Londen. De bassist kon toen niet mee, waardoor Joe Sumner als bassist heeft ingevallen.

Na twee keer op Concert at Sea te hebben gestaan, werden ze door BLØF uitgenodigd om in oktober 2012 als voorprogramma van hun jubileumconcert op Curaçao op te treden. In 2013 staan ze, wederom op uitnodiging van BLØF, opnieuw op Concert at Sea, ditmaal op het hoofdpodium.

De band heeft tijdens hun Supersize Clubtour in 2012 poppodia als de Melkweg, Hedon en Tivoli uitverkocht. Verder speelde de band onder andere op de Zwarte Cross, Concert at Sea, Noorderslag, Lowlands, Oerol, Dance Valley, Paaspop en Parkpop, in oktober 2012 in de Berlijnse club White Trash en in februari 2013 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Tijdens de tweede clubtour (Weapons of Mash Construction), die duurde van december 2014 tot maart 2015, raakten opnieuw 8 optredens uitverkocht, waaronder die in het Paard van Troje (Den Haag), de Effenaar (Eindhoven) en Paradiso (Amsterdam).

De band bracht begin 2013 in eigen beheer een live-CD uit met opnames van hun optreden uit hun Supersize Clubtour in december 2012 in het Paard van Troje in Den Haag.

Begin 2016 volgde het eerste studioalbum MASHED-UP.

Mash[bewerken | brontekst bewerken]

De Memphis Maniacs spelen (delen van) nummers van onder andere AC/DC, The Chemical Brothers, Iron Maiden, Adamski, Roxette, Jamiroquai, Britney Spears, Eurythmics, Metallica, Skrillex, The Beatles, Queen en Ram Jam.

Per "mash" worden er veelal complementaire stijlen gemixt. Vaak worden de zanglijnen van nummers gezongen over de melodie van een ander nummer (bijvoorbeeld "Hey Jude" van The Beatles en "We Will Rock You" van Queen over de muziek van "Sure Shot" van Beastie Boys), en worden zo de verschillende stijlen gemengd. In andere gevallen worden nummers samengevoegd vanwege een overeenkomstig onderwerp in de songteksten, bijvoorbeeld "Sweet Dreams" van Eurythmics en "Enter Sandman" van Metallica.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de bandleden, op de bassist na, allemaal Nederlands zijn, gebruiken ze tijdens hun optreden Engelstalige aliassen.

  • Roy Smolenaars ("Smash Robinson") - zang
  • Peter van Gestel ("Biff Anderson") - gitaar
  • Max Faulkner ("Buck Wilson") - bas
  • Jochem Roelofs ("Reverend Big") - toetsen
  • Remco van Eijndhoven ("Iwan Lebrowski") - drums

Max Faulkner volgde in januari 2012 Alarik van 't Riet ("Larry Simmons") op.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]