Menhir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige band, zie Menhir (band).
Twee menhirs in Bretagne, 11 en 9 meter lang
Megalietenrijen bij Carnac, Frankrijk
Verspreiding van menhirs in geel aangegeven
Een groep menhirs op de rante; Tropenmuseum

Menhir is de naam die (voornamelijk in het Franse taalgebied) wordt gegeven aan een grote steen. Zo'n steen is niet altijd enorm groot; vele zijn slechts een meter hoog. De menhirs zijn door prehistorische volken gebruikt voor het maken van formaties van megalieten. Deze formaties kunnen lijnen (steenrij) zijn of kringen (steencirkel).

Betekenis[bewerken]

De naam "menhir" is uit het Bretons afkomstig: "maen" betekent steen en "hir" betekent hoog.

Functie[bewerken]

Waarom de menhirs zijn geplaatst, is niet met zekerheid te zeggen. Menhirs werden behalve in steencirkels ook los in het landschap geplaatst. Losse menhirs zouden als heiligdom zijn gebruikt, waar men een religie beoefende.

Wéris[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Megalieten bij Wéris voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een aantal menhirs is te vinden in de omgeving van het Belgische dorpje Wéris. Hier bevinden zich naast twee dolmens (hunebedden) de volgende menhirs: Menhirs van Oppagne, Menhir Danthine, Menhir van Heyd, Menhir van Ozo en Menhir van Morville. Vroeger hebben er meer menhirs gestaan maar die zijn in de loop der tijd verdwenen.

Carnac[bewerken]

Carnac (in Bretagne) is zeer bekend om zijn megalieten. Er staan daar een paar duizend op evenwijdige rijen die beëindigd worden door een halve cirkel, ook wel cromlech genaamd.

Zuid-Corsica[bewerken]

Menhirs komen ook op Corsica voor. Ze zijn enkele jaren geleden op verschillende plaatsen in het zuiden van het eiland opgegraven, onder andere in Filitosa, een gehucht van Sollacaro.

Asterix en Obelix[bewerken]

De menhir komt in de populaire cultuur voor in de stripverhalen van Asterix en Obelix. Obelix wordt vaak afgebeeld terwijl hij een menhir op zijn rug draagt.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]