Menhir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige band, zie Menhir (band).
Twee menhirs in Bretagne, 11 en 9 meter lang
Megalietenrijen bij Carnac, Frankrijk
Verspreiding van menhirs in geel aangegeven
Een groep menhirs op de rante; Wereldmuseum Amsterdam
De Watch Stone en de Stones of Stenness

Een menhir is een grote staande steen uit de late steentijd. Zo'n steen is niet altijd enorm groot; vele zijn slechts een meter hoog. De menhirs zijn door prehistorische volken gebruikt voor het maken van formaties van megalieten. Deze formaties kunnen lijnen (steenrij) zijn of kringen (steencirkel).

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam menhir is uit het Bretons afkomstig: maen betekent steen en hir betekent hoog.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Waarom de menhirs zijn geplaatst, is niet met zekerheid te zeggen. Menhirs werden behalve in steencirkels ook los in het landschap geplaatst. Losse menhirs zouden als heiligdom zijn gebruikt waar een religie werd beoefend.

Wéris[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Megalieten bij Wéris voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een aantal menhirs is te vinden in de omgeving van het Belgische dorpje Wéris. Hier bevinden zich naast twee dolmens (hunebedden) de volgende menhirs: Menhirs van Oppagne, Menhir Danthine, Menhir van Heyd, Menhir van Ozo en Menhir van Morville. Vroeger hebben er meer menhirs gestaan maar die zijn in de loop der tijd verdwenen.

Carnac[bewerken | brontekst bewerken]

Carnac (in Bretagne) is zeer bekend om zijn megalieten. Er staan daar een paar duizend op evenwijdige rijen die beëindigd worden door een halve cirkel, ook wel cromlech genaamd.

Zuid-Corsica[bewerken | brontekst bewerken]

Menhirs komen ook op Corsica voor. Ze zijn enkele jaren geleden op verschillende plaatsen in het zuiden van het eiland opgegraven, onder andere in Filitosa, een gehucht van Sollacaro. Er zijn meer dan vijftig mehirs in Filitosa aangetroffen en meer dan veertig in Rinaghju, in Pagliaghju zijn zelfs ca. 258 aangetroffen. Zie ook de geschiedenis van Corsica.

Asterix en Obelix[bewerken | brontekst bewerken]

De menhir komt in de populaire cultuur voor in de stripverhalen van Asterix en Obelix. Obelix de steenhouwer wordt vaak afgebeeld terwijl hij een menhir op zijn rug draagt. De makers hebben hier op creatieve wijze verschillende historische periodes gecombineerd: de Galliërs leefden enkele duizenden jaren na de Steentijd.[1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Menhirs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.