Mentale kaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het concept van een mentale kaart, vaak ook aangeduid met het Engelse woord mental map, geeft aan hoe de persoonlijke perceptie van een persoon is van zijn geografische omgeving, de manier waarop hij zijn ruimtelijke omgeving structureert. Het is geen geografische kaart, maar een representatie van het cognitieve beeld dat een individu in zijn gedachten heeft. Hoewel dit onderwerp meer op zijn plaats lijkt bij de sociale wetenschappen, wordt dit onderwerp meestal bestudeerd door geografen om te bepalen hoe het publiek subjectief plaatsen waarneemt. Het proces van mental mapping is afhankelijk van perceptie en cognitie.

De geografische werkelijkheid komt hierbij niet overeen met de mentale kaart. Er is dan ook veel verschil tussen de mentale kaarten van verschillende individuen, omdat iedereen een ander beeld van de werkelijkheid vormt. Op basis van de mentale kaart beweegt het individu zich door zijn omgeving. De positieve of negatieve beelden van de omgeving die door de bewoners zijn verkregen en verwerkt, worden door Lefebvre ‘spaces of representation’ genoemd.

De mentale kaart bevindt zich in principe inwendig, maar deze kan tot uitdrukking komen in mondelinge verslagen, tekeningen en oordelen.

Massamedia hebben ook een effect op de mentale kaart van een persoon. De waargenomen geografische dimensies van een ander land (relatief met het eigen) kan vaak beïnvloed zijn door de hoeveelheid tijd die massamedia aan dat land besteden. Ook reistijd kan van invloed zijn op de mentale cartering van een regio.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]