Mercuriusfontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mercuriusfontein (Leeuwarden))
Naar navigatie springen Jump to search
De Mercuriusfontein in Leeuwarden

De Mercuriusfontein werd in 1923 door de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) geschonken aan de stad Leeuwarden. De Mercuriusfontein staat symbool voor de bronnen van welvaart van Leeuwarden (en omgeving) en werd ontworpen door de Duitse beeldhouwer Gustav Adolf Bredow. De VVV had in 1921 een prijsvraag uit doen gaan in het Duitse vakblad voor beeldhouwers "Deutsche Steinbildhauwer". Men dacht goedkoop uit te zijn in Duitsland omdat dat land net in een diepe valutacrisis zat. Het kwam de VVV op kritiek te staan van de Haagse beeldhouwer Gerard van Lom die bij toeval de advertentie vond.[1]. In de loop van de tijd is er een mythe ontstaan dat de fontein een afdankertje was dat eigenlijk bestemd was voor Buenos Aires [2].

Inmiddels is de fontein in verhuizing, na een grondige restauratie, naar de Wirdumerpoortsdwinger voor het Beurs- en waaggebouw. Op 18 juli 2012 [3] staat het beeld van Mercurius weer op de fontein die zijn naam draagt.

Het winkelcentrum Zaailand is op de oude plek van de fontein uitgebreid. Tijdens het verwijderen van de fontein zijn enkele middeleeuwse muren bloot komen te liggen. Deze zijn tijdens de verbouw van het winkelcentrum gebleven en geïndexeerd, de nieuwe fundering werd naast de oude muren van de stad geplaatst.