Mescidi Aksamoskee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steegje naar de ingang van de Mescidi Aksamoskee

De Mescidi Aksamoskee of Aksamoskee in Den Haag is een moskee gelegen aan de Wagenstraat nummer 101 in de voormalige Haagse Jodenbuurt, de huidige Chinatown. Zij biedt plaats aan ongeveer 1500 mensen, inclusief de bovengelegen galerijen waar de vrouwen het gebed verrichten. De moskee is een gebedshuis en ontmoetingsplaats voor de gehele islamitisch Turkse gemeenschap in Den Haag en is niet bedoeld voor een bepaalde wijk.

Geschiedenis[bewerken]

De Mescidi Aksamoskee in 1982

Het neoclassicistische gebouw werd ontworpen door architect Roodenburg en in 1844 in gebruik genomen als synagoge. Deze werd in 1975 gesloten gezien het aantal joodse Hagenaren door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog afnam van 17.000 naar krap 2.000.[1]

Mihrab en minbar in de Aksamoskee

Vanwege de toename van het aantal moslims in Nederland, werd in 1955 de Mobarakmoskee aan de Oostduinlaan geopend. Door de verdere toename van moslims in de jaren 70 gingen enkele moslims in gesprek met de gemeente Den Haag om een tweede moskee te openen, maar dat leverde niets op. Om die reden bezetten in 1978 enkele tientallen Turken de leegstaande synagoge. Op 7 juli 1979 vond de eerste salat plaats. In die periode werd de gekraakte synagoge Fatih-moskee genoemd (moskee De Veroveraar).

Na drie jaar onderhandelen werd het gebouw in 1981 uiteindelijk verkocht en kwam het in handen van de Turks Islamitische Vereniging, waarna de synagoge werd verbouwd tot moskee.[2] Toen kreeg de moskee haar huidige naam, die verwijst naar de al-Aqsamoskee in Jerusalem. In 1987 werden voor de moskee twee blauw-witte minaretten geplaatst van ruim 26 meter hoog.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]