Metaalschuim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dichtcellig aluminium schuim.

Metaalschuim is schuim gemaakt van metalen. Het kenmerk van een metaalschuim is dat het holle ruimten heeft die de dichtheid van het materiaal verlagen. Het meest toegepaste metaal is aluminium of legeringen van aluminium.

Fabricage[bewerken]

Metaalschuim wordt meestal gemaakt door metaalpoeder te mengen met metaalhydride. Vervolgens wordt het verwarmde mengsel in een matrijs of in tijdens het extrusieproces samengedrukt. Doordat tijdens het samendrukken de temperatuur boven het smeltpunt van de metaalhydride komt, komt het waterstofgas vrij. Hierdoor vond er een schuimvorming plaats. Een andere manier om metaalschuim te produceren is door het inblazen van gas in het vloeibare metaal. Om het schuimproces te verbeteren worden hulpstoffen (10-20 Vol.-%) zoals siliciumcarbide of aluminiumoxide toegevoegd.

Toepassing[bewerken]

Metaalschuimen hebben een groot energie-absorptievermogen. Om deze redenen worden metaalschuimen veel toegepast in crashconstructie-elementen . Een ander toepassing zijn hitteschilden, filters en Katalysatoren.

Zie ook[bewerken]

Externe bronnen[bewerken]