Metaheerhuis (Gouda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metaheerhuis
Metaheerhuis
Locatie
Locatie Oosthaven bij 31, Gouda
Adres Oosthaven bij 31
Status en tijdlijn
Oorspr. functie reinigingshuis
Huidig gebruik gedenkplaats
Start bouw 1899
Verbouwing 1989
Architectuur
Bouwstijl Eclectische stijl[1]
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 517609
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Metaheerhuis (in het Hebreeuws: Beth Thora) van Gouda was een huis waar overledenen werden gewassen en gereinigd voor hun begrafenis.[2] Het huisje ligt aan de achterzijde van het joodse rusthuis Centraal Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis voor Nederland en de Koloniën (nu: Gebouw De Haven) aan de Oosthaven van de Nederlandse stad Gouda.

In tegenstelling tot andere plaatsen was het Metaheerhuis in Gouda niet te vinden op de Joodse begraafplaats, maar werd het in 1899 gebouwd op het terrein van het rusthuis. In het Metaheerhuis (huis der reiniging) werden overledenen gewassen, aangekleed en gebeden gezegd.[1] De Joodse begraafplaats bevond zich tot 1930 aan de Boelekade en vanaf 1930 aan de Bloemendaalseweg.

In de Tweede Wereldoorlog werden de bewoners van het rusthuis gedeporteerd naar Westerbork. De meesten van hen werden vermoord in Sobibór, maar ook in Auschwitz, Bergen-Belsen en elders in Midden-Europa. Twee van hen kwamen om in Westerbork.[3] Het pand werd na de oorlog verkocht aan de Hervormde Kerk. Nadat de nieuwe eigenaar het tussen 1989 en 1994 had gerestaureerd, werd besloten het Metaheerhuis in te richten als een gedenkplaats voor alle Goudse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.[1]

Het Metaheerhuis van Gouda is erkend als rijksmonument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Metaheerhuis (Gouda) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.