Meteropnemer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meteropnemer in 1952

Een meteropnemer is een persoon die in opdracht van het energiebedrijf of waterleidingbedrijf bij de klanten de meterstand van de elektriciteitsmeter, gasmeter of watermeter opneemt, noteert en doorgeeft aan het bedrijf. Hierdoor kan het bedrijf de verbruikte hoeveelheid elektriciteit, gas of water berekenen en verrekenen met het in de voorbije perioden betaalde voorschot.

De meteropnemer kan in vaste dienst zijn van het bedrijf maar ook kan gebruik gemaakt worden van studenten, freelancers en dergelijke. Vroeger werd de meterstand altijd met de hand opgenomen en genoteerd op een lijst maar tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van een apparaat dat de meterstand draadloos afleest en opslaat. Indien de klant niet thuis wordt aangetroffen kan een bericht worden achter gelaten om contact op te nemen met het bedrijf voor een andere afspraak.

Ook komt het voor dat de klant zelf de meterstanden kan noteren en doorgeven of opsturen naar het bedrijf via post, telefoon, en/of website. Een afwisseling van meteropnemer en zelfregistratie is kostenbesparend en vermijdt anderzijds ook frauderisico's.

In sommige huizen is tegenwoordig een digitale elektriciteitsmeter waarbij door middel van zogenaamde 'pulstellers' op de bestaande meters de meterstand wordt doorgeven in de vorm van enen en nullen en via de elektriciteitskabel wordt verzonden naar het bedrijf waarbij er voor elektriciteit geen meteropnemer meer nodig is.[1] Deze slimme meters laten toe veel fijnmaziger elektriciteitsverbruik en netbelasting op te volgen, ook indien de klant lokale energieproductie heeft met bv. windturbines of fotovoltaïsche panelen.