Metro van Athene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Athene
Station Piraeus
Station Piraeus
Basisgegevens
Locatie Athene, Griekenland
Vervoerssysteem metro
Startdatum 1869 (lijn 1)
2000 (lijn 2 & 3)
Lengte trajecten

 25,7 km

 17,5 km

 35 km

Aantal lijnen 3
Aantal stations 64
Aantal passagiers 1.150.000 per dag
Spoorwijdte 1.435 mm
Eigenaar Attiko Metro S.A.
Uitvoerder(s) Attiko Metro Etaireia Leitoyrgias S.A. & ISAP
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Athene
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Athene is een metronetwerk in de Griekse hoofdstad Athene. Het netwerk kent drie lijnen. De metro is aangelegd en in eigendom van Attiko Metro (Grieks: Αττικό Μετρό Α.Ε.) Bijzonder is het feit dat de metro door twee verschillende bedrijven wordt geëxploiteerd. Lijn 1 is in beheer bij ISAP (Grieks: Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π), Ilektrikí Sidiródromi Athinón-Pireós (I.S.A.P.)), terwijl de lijnen 2 en 3 door Attiko Metro Etería Litourjías (A.M.E.L.) (Grieks: Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (Α.Μ.Ε.Λ.)) worden geëxploiteerd.

Het metronetwerk wordt aangevuld door de Proastiakos, een stedelijke spoorlijn (in tegenstelling tot de landelijke spoorlijnen van de OSE (Griekse staatsspoorwegen)). Ook is recentelijk het tramnetwerk heropend.

De metro is ook voor buitenlanders gebruiksvriendelijk aangezien de aankondigingen ook in het Engels gebeuren en alle namen van de stations ook in het Latijnse alfabet worden weergegeven.

Lijn 1[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste metrolijn in Griekenland kent een lange geschiedenis. Deze gaat terug tot 1869, toen de eerste spoorweg van het land werd geopend. De lijn was acht kilometer lang en liep tussen Athene en de havenstad Piraeus, nu onderdeel van de Atheense agglomeratie.

In 1904 werd het ook de eerste spoorlijn in Griekenland die geëlektrificeerd werd. In 1957 werd de lijn ondergronds verlengd door het centrum en omgebouwd tot een volledige metrolijn. Het eindpunt Kifissia kwam ten noordoosten van het centrum te liggen.

Vandaag de dag kent de lijn een lengte van 26 kilometer, waarvan 3 kilometer ondergronds. Hoewel het een volledige metrolijn is, zijn sporen van haar geschiedenis nog wel terug te zien. Dit is vooral duidelijk bij het eindpunt in Piraeus, dat de uitstraling heeft van een groot ouderwets treinstation.

Lijn 2 en 3[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 90 werd besloten het metronetwerk uit te breiden. Besloten werd twee nieuwe lijnen aan te leggen. De exploitatie werd gegund aan een speciaal hiervoor opgericht bedrijf, Attiko Metro.

De aanleg van lijn 2 begon in 1996, maar werd stilgelegd in 1997 na problemen met de bouw. Uiteindelijk werd de lijn in 2000 geopend. De lijn loopt noord-zuid door het centrum. De lijn kruist lijn 1 bij station Omonia en ook bij station Attiki kan op lijn 1 worden overgestapt. Op station Larissis kan overgestapt worden op de treinen van de OSE (Griekse nationale spoorwegen) en de Proastiakos.

Lijn 3 werd in 2003 geopend, aanvankelijk met Syntagma als westelijk en Ethniki Amyna als oostelijk eindstation; op dit moment is de westelijke tak van de lijn doorgetrokken naar Egaleo. De lijn loopt over Monastiraki, waar overgestapt kan worden op lijn 1 en Syntagma, waar aansluiting bestaat op lijn 2. De lijn loopt daarna verder in noordoostelijke richting naar Doukissis Plakentias, waar aansluiting is op de Proastiakos-spoorlijn.

Een bijzonderheid van deze lijn is dat sommige metrotreinen vanaf dit eindpunt over de Proastiakos-spoorlijn naar de luchthaven doorrijden. Op deze spoorlijn gebruiken de treinen een bovenleiding in plaats de voor metro's gebruikelijke derde rail.

Toekomstige uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn 2 wordt met 1,4 km verlengd naar het noorden en 5,4 km naar het zuiden.

Lijn 3 wordt momenteel uitgebreid naar het westen tot Chaidari; het plan is om de lijn daarna verder te verlengen met 8,2 km ondergronds spoor en nog zes stations, met als eindpunt het centrum van Piraeus.

Verder zijn er nog plannen voor een vierde lijn, die hoofdzakelijk in een U-vorm tussen de lijnen 1 en 3 moet komen te liggen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]