Metro van Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro van Istanboel
Istanbul Metrosu
Metro van Istanboel
M2 bij station Levent
M2 bij station Levent
Basisgegevens
Locatie Istanbul, Turkije
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 1989 (M1)
Lengte trajecten 86,6 km
Aantal lijnen 5 aan Europese kant (3 in gebruik; 2 in aanbouw); 2 Aziatische kant (1 in gebruik; 1 in aanbouw)
Aantal stations 65 in gebruik; 30 in aanbouw
Aantal voertuigen 268
Aantal passagiers 2,95 à 3,4 miljoen per dag
Spoorwijdte 1435 mm
Eigenaar Provincie Istanboel
Uitvoerder(s) İstanbul Ulaşım A.Ş.
Plattegrond van het metrostelsel
Plattegrond van het metrostelsel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Istanboel (Turks: İstanbul Metrosu) is het metronetwerk van de Turkse miljoenenstad Istanboel. De bouw ervan begon in 1992.

De eerste metrolijn M1 is een "lichte metro". Het eerste deel van de lijn tussen Aksaray en Kartaltepe werd geopend op 3 september 1989. Na diverse uitbreidingen met twee vertakkingen (M1a en M1b) worden de eindbestemmingen Kirazlı (M1B) en Atatürk Havalimanı (M1A) bereikt. Deze lijn wordt verlengd naar toekomstig OV-knooppunt Yenikapı om daar aan te sluiten op de metrolijn M2 en de voorstadstreinlijn, Marmaray.

De tweede metrolijn M2, van het Taksimplein naar Levent, werd op 16 september 2000 in gebruik genomen. Daarna zijn er meerdere uitbreidingen geweest. De huidige eindpunten van de M2 lijn zijn: Şişhane, Hacıosman en Seyrantepe. De M2 zal onder de Gouden Hoorn doorgetrokken worden naar Yenikapı, vanwaar er aansluiting zal zijn op de metrolijn M1 en het voorstadsnet van de spoorwegen.

De derde metrolijn aan de Europese kant is de M3 die in Kirazlı aansluiting geeft op de M1 metrolijn. De eindbestemmingen zijn het Olimpiyat Parkı (Olympisch park) en MetroKent.

Aan de Aziatische zijde is er de metrolijn M4 van Kadıköy tot Kartal. Die heeft in Ayrılıkçeşme aansluiting op de pas geopende voorstadslijn Marmaray, die via een spoortunnel onder de Bosporus het Aziatisch en Europees deel van Istanbul met elkaar verbindt.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]