MiFID
MiFID is een Europese beleggingsrichtlijn.
MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Deze richtlijn is in de Europese Unie op 1 november 2007 in werking getreden en heeft drie doelstellingen.
- Het beschermen van beleggers en de integriteit van de financiële markten
- Het bevorderen van eerlijke, transparante, efficiënte en geïntegreerde financiële markten
- Het verder harmoniseren van de Europese beurshandel en beleggingsmarkt
Naast de duidelijkere regelgeving is de verwachting dat de introductie van MiFID zal zorgen voor meer handelsmogelijkheden in Europa. Het is toegestaan voor financiële instellingen om orders van hun klanten intern af te handelen, in plaats van het doorsturen naar de effectenmarkt. De eis van MiFID is dat er voldaan wordt aan best execution, de belegger moet de beste voorwaarden krijgen. Dit houdt in dat banken de prijzen op meerdere beurzen moeten vergelijken.
MiFID is van kracht in de 28 EU-landen plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Tot 1 april 2008 is de AFM in Nederland coulant geweest bij de naleving van de nieuwe regels.
De MiFID regels zijn in Nederland opgenomen in de Wft.
MiFID II
[bewerken | brontekst bewerken]In de loop van 2018 worden nieuwe regels van kracht onder het regime van MiFID II.[1][2] MiFID II bestaat uit de herziening van de richtlijn MiFID I en de verordening MiFIR. De verordening werd 3 januari 2018 van kracht. De richtlijn moet nog worden geïmplementeerd in de nationale wetgeving. In België is dat sedert 2 augustus 2022 het geval.[2]
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ MiFID II - Nationale implementatie (NL)
- ↑ a b MiFID II (België). fsma.be (31 juli 2022).