Michael Foot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michael Foot (1981)

Michael Mackintosh Foot (Plymouth, 23 juli 1913 - Hampstead, 3 maart 2010) was een Brits politicus voor de Labour Party.

Foot was polemist, redenaar, pacifist (Campaign for Nuclear Disarmament CND), links Labour-parlementslid (samen met Harold Wilson) en een trouw bondgenoot van Aneurin Bevan, over wie hij een biografie schreef. Hij was van 1974 tot 1976 minister van arbeid onder Wilson, en was partijleider van 1980 tot 1983 (oppositieleider tijdens Margaret Thatcher). Voor de vernieuwers rond Tony Blair was hij een der laatste vertegenwoordigers van "Old Labour".

Foot kwam uit een politiek georiënteerde familie. Zijn vader Isaac Foot was parlementslid voor de Liberal Party, zijn broer John Foot was lid van het Hogerhuis, zijn broer Hugh Foot was diplomaat en ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk. Een derde broer, Dingle Foot, was solicitor general voor Wales en Schotland. Zijn neef Paul Foot (zoon van Hugh) was onderzoeksjournalist en trotskistisch leider (van de Socialist Workers' Party).