Michelinoceras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michelinoceras
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Ordovicium tot Trias
Michelinoceras campanile
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Mollusca
Klasse:Cephalopoda
Orde:Orthocerida
Familie:Michelinoceratidae
Geslacht
Michelinoceras
Foeste, 1932
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Michelinoceras[1][2][3] is het oudste bekende geslacht van uitgestorven mollusken van de orde Michelinocerida, beter bekend als de Orthocerida.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Michelinoceras wordt gekenmerkt door lange, slanke, bijna cilindrische orthoconen met een cirkelvormige dwarsdoorsnede, lange kamers, zeer lange lichaamskamers en een centrale of bijna centrale buisvormige sifunkel zonder organische afzettingen. Septale halzen zijn recht; verbindingsringen cilindrisch en dun. Camerale ruimten zijn goed ontwikkeld. In één soort is een radula gevonden met zeven tanden per rij. Het had tien armen, waarvan er twee langere tentakels vormden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Michelinoceras varieert van laat in het Onder-Ordovicium tot het Devoon met meer slecht bekende soorten van het Carboon tot het Boven-Trias inbegrepen in het geslacht. De vroegst bekende ondubbelzinnige soort is Michelinoceras primum[4][5], die wordt gevonden in lagen uit de Cassinese tijd aan de top van de Onder-Ordovicische El Paso Group in het zuiden van New Mexico en het westen van Texas. De minder bekende soort Michelinoceras, M. primum?, komt van verderop in dezelfde formatie, vlak bij het begin van het Cassinian.

Taxonomie en afleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Michelinoceras, benoemd door Foeste in 1932, is het voorouderlijke en karakteristieke geslacht van de Michelinoceratidae, opgericht en beschreven door Flower in 1946 en afgeleid van lege sifunkel Baltoceratidae.