Microsoft Office Mobile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Microsoft Office Mobile is een gratis (behalve voor het bewerken van bestanden voor bedrijven en gebruikers met apparaten met een groter scherm dan 10.1 inch, zoals de iPad Pro) kantoorpakket van Microsoft voor mobiele apparaten.

Het werd oorspronkelijk uitgebracht als Pocket Office voor Windows CE v1.0 draagbare pc's in 1996, de applicatie in zijn huidige vorm is gemaakt voor tabletcomputers en smartphones die Windows 10 Mobile, Windows Phone, Android (4.4 en hoger) of iOS als besturingssysteem hebben. Vroeger was het ook beschikbaar voor Windows Mobile en Symbian.

De kernapplicaties van Office Mobile zijn Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Andere Office-applicaties (Sway, Lync en SharePoint Newsfeed) zijn als download beschikbaar in de mobiele app store op ondersteunde apparaten. Ze zijn bedoeld om compatibel te zijn met de desktopversies van het kantoorpakket.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Office Mobile, oorspronkelijk "Pocket Office", werd uitgebracht door Microsoft met Windows CE 1.0 in 1996. Deze uitgave was specifiek bedoeld voor draagbare PC's (Microsoft's smartphone en Pocket PC waren nog niet uitgebracht). Het bevatte Pocket Word en Pocket Excel; PowerPoint, Access en Outlook werden later toegevoegd. De naam werd veranderd in Office Mobile samen met de uitgave van Windows Mobile 5.0. Deze uitgave bevatte ook PowerPoint Mobile voor de eerste keer. Samen met de uitgave van Microsoft OneNote 2007 werd er een optioneel programma toegevoegd aan de bundel: OneNote Mobile. En met de uitgave van Windows Mobile 6 Standard werd Office Mobile beschikbaar voor smartphones. Een populaire functie is om een nieuw, leeg document op een desktop versie van Office te maken, het dan te sychroniseren op het apparaat en dan te bewerken en op te slaan op het Windows Mobile apparaat.

In juni 2007 kondigde Microsoft een nieuwe versie van het kantoorpakket aan, Office Mobile 2007. Het werd beschikbaar gemaakt als "Office Mobile 6.1" op 26 september 2007 als een gratis upgrade voor huidige Windows Mobile 5.0 en 6 gebruikers. Hoewel, "Office Mobile 6.1 Upgrade" is niet compatibel met Windows Mobile 5.0 apparaten die een "build" gebruiken lager dan 14847. Het is een voorgeïnstalleerde functie in de volgende versies van Windows Mobile 6 apparaten. Office Mobile 6.1 is compatibel met Office Open XML, net zoals bij de desktopversie.

Op 12 augustus 2009 werd aangekondigd dat Office Mobile ook beschikbaar zou worden voor Symbian als een gezamenlijke overeenkomst tussen Microsoft en Nokia. De eerste applicatie die beschikbaar werd op Nokia Eseries smartphones was Microsoft Office Communicator. In februari 2012 lanceerde Microsoft OneNote, Lync 2010, Document Connection en PowerPoint Broadcast voor Symbian. In april kwamen Word Mobile, Excel Mobile en PowerPoint Mobile er ook bij.

Op 21 oktober 2010 lanceerde Microsoft Office Mobile 2010 met de uitgave van Windows Phone 7. Onder Windows Phone kunnen gebruikers aan hun documenten geraken en bewerken d.m.v. SkyDrive of Office 365 accounts.

In oktober 2012 lanceerde Microsoft een nieuwe versie van Microsoft Office Mobile voor Windows Phone 8 en Windows Phone 7.8. Dit werd gevolgd door de uitgave van Office Mobile voor iPhone op 14 juni 2013 en Office Mobile voor Android telefoons op 31 juli 2013.

In maart 2014 werd Office Lens uitgebracht, een scannerapplicatie die foto's verbetert. Foto's worden dan "vastgemaakt" aan een Office document. Office Lens is een applicatie in de Windows Phone Store.

Op 27 maart 2014 werd Office voor iPad uitgebracht, de eerste gespecialiseerde versie van Office voor tabletcomputers. Microsoft maakte de Android en iOS-versies van Office Mobile gratis voor thuisgebruik op telefoons, dus een bedrijf heeft nog steeds een abonnement nodig op Office 365. Op 6 november 2014 werd de versie voor de iPad gratis gemaakt voor persoonlijk gebruik.

Office voor Android-tablets werd uitgebracht op 29 januari 2015. Deze applicaties bieden gebruikers de mogelijkheid om gratis documenten te bewerken en te maken om apparaten met een schermgrootte van 10.1 inch en kleiner. Tablets met een scherm kleiner dan 10.1 inch zijn ook ondersteund, maar zijn beperkt tot het bekijken van documenten tenzij een Office 365 abonnement wordt geactiveerd om het bewerken en maken van documenten mogelijk te maken.

Op 21 januari 2015 tijdens het "Windows 10: The Next Chapter" evenement onthulde Microsoft, Office voor Windows 10. Het is geoptimailiseerd voor smartphones en tablets, daarom worden ze "universele" applicaties genoemd, omdat ze op Windows Desktop en op Windows Phone kunnen draaien. Een gesimplificeerde versie van Outlook werd ook aan de bundel toegevoegd.

Op 24 juni 2015 lanceerde Microsoft, Word, Excel en PowerPoint standalone applicaties op Google Play voor Androidtelefoons. Telefoons moeten tenmisnte 1GB RAM hebben en Android 4.4 KitKat of later als besturingssysteem hebben.