SharePoint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SharePoint
SharePoint
Ontwikkelaar Microsoft
Uitgebracht 2001
Recentste versie 2016 
(4 mei 2016)
Status Actief
Besturingssysteem Windows
Categorie Serversoftware
Licentie Propriëtair EULA
Website sharepoint.microsoft.com/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

SharePoint is een platform van Microsoft dat dient als een raamwerk voor het opzetten van een website voor informatie-uitwisseling en online samenwerking binnen een groep of organisatie, zoals dat vaak op een intranet gebeurt.

Een belangrijk concept daarbij zijn de libraries of bibliotheken waarin documenten kunnen worden opgeslagen. De opgeslagen documenten kunnen verrijkt worden met metadata die aan een document zijn gekoppeld en bibliotheken kunnen versiebeheer hebben. Niet alleen Officedocumenten kunnen worden opgeslagen in SharePoint, maar in feite ieder digitaal object. Andere functionaliteiten die in SharePoint bestaan voor het uitwisselen van informatie zijn onder andere fora, enquêtes, taken en agenda's. Doel hierbij is dat informatie op de juiste manier met de juiste persoon gedeeld kan worden.

Er bestaat ook een online variant: SharePoint Online. Deze maakt deel uit van Office 365.

Versie 2007[bewerken]

SharePoint 2007 kent twee varianten: Windows SharePoint Services (WSS) en Microsoft Office SharePoint Server (MOSS). In 2007 is van WSS versie 3 verschenen en is MOSS geïntroduceerd als opvolger van SharePoint Portal Server (SPS). MOSS kan gezien worden als een uitbreiding op WSS en moet afzonderlijk worden aangeschaft met daarbij nog keuze uit twee versies, Standard en Enterprise.

De functioneel meest opvallende vernieuwing is de toevoeging van een wiki-module en een blog-module. Een speerpunt voor Microsoft bij de ontwikkeling van SharePoint is de integratie met Office 2007. In combinatie met Office 2003 moeten een paar functies worden gemist. Verder is er ook integratie met andere Microsoft pakketten zoals Active Directory voor Authenticatie en Exchange.

De blogsoftware biedt minder mogelijkheden dan standaard blogsoftware. Zo is het standaard niet mogelijk flashbestanden te embedden. Daarmee kunnen bijvoorbeeld video's van YouTube en presentaties van Slideshare niet geïntegreerd worden. Ook is het niet mogelijk om een bericht in meerdere categorieën te plaatsen.

SharePoint gebruikt onder andere .NET framework, IIS, SQL server en versie 3 werkt op Windows Server 2003 en 2008[1].

SharePoint is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Windows SharePoint Services (WSS)[bewerken]

Het installatiepakket van Windows SharePoint Services zit vaak al in Windows Server 2003, maar kan ook van de Microsoft website gedownload worden. Het raamwerk is een Microsoft .NET-toepassing die gebruikmaakt van 'web part'-technologie. Daarmee kan een webpagina uit meerdere componenten worden 'samengeklikt'. Een "web part" kan nieuwskoppen bevatten, lijsten, links, platte tekst, aankondigingen, discussies en nog veel meer. Windows SharePoint Services kan naar believen worden uitgebreid met bijvoorbeeld zelf gebouwde web parts. Hiervoor is een ontwikkelomgeving zoals Visual Studio nodig. Ook kan met behulp van het programma Microsoft SharePoint Designer bepaalde functionaliteit in SharePoint worden aangepast.

SharePoint Services biedt ook de mogelijkheid om een zogeheten 'document workspace' aan te maken, waarbinnen in teamverband kan worden samengewerkt aan documenten, met ruimte voor annotaties, aanvullend bronmateriaal en discussies. De eigenaar van het document kan andere leden van zijn organisatie uitnodigen om deel te nemen aan zijn team, en iedereen wordt automatisch op de hoogte gehouden van wijzigingen.

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS)[bewerken]

Microsoft Office SharePoint Server onderscheidt zich van de Windows SharePoint Services als een additioneel betaald product, terwijl de SharePoint Services 'gratis' met Windows Server 2003/2008 worden meegeleverd. Waar Windows SharePoint Services vooral functionaliteiten biedt voor werken in teams, biedt MOSS aanvullende mogelijkheden zoals integratie met andere applicaties en databases, een Enterprise Content Management systeem en een persoonlijke site.

Versie 2010[bewerken]

Op 12 mei is SharePoint 2010 uitgebracht. Deze versie kan alleen nog maar op 64 bit Windows (Server 2008 SP2 of Server 2008 R2) worden geïnstalleerd. De 2 uitzonderingen hierop zijn echter alleen voor ontwikkelaars:

  • Windows 7 - 64 bits met een wijziging in de installatie configuratie
  • Windows 7 - 32 bits (op een systeem met 64 bits hardware) binnen VirtualBox.

Edities[bewerken]

Net als SharePoint 2007 kent ook SharePoint 2010 twee varianten: De basisversie SharePoint Foundation en het uitgebreidere SharePoint Server.

Versie 2013[bewerken]

Op 11 oktober 2012 is SharePoint 2013 uitgebracht. Deze versie kan net als de 2010 versie alleen op een 64 bits versie van Windows draaien (Server 2008 R2 of Server 2012 of hoger). In tegenstelling tot de voorgaande versies is er geen directe methode voor ontwikkelaars om het op een zogenaamd "ClientOS" te draaien. Wel kan het door middel van virtualisatie op VirtualBox, Hyper-V, VMWare draaien.

Versie 2016[bewerken]

Op 26 augustus 2015 is de IT Preview versie van SharePoint 2016 uitgebracht voor IT professionals. Sinds 4 mei 2016 is de definitieve versie beschikbaar.

Vergelijkbare producten[bewerken]

Open source-alternatieven:

Externe links[bewerken]