Microsoft Surface (tablet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Surface
Microsoft Surface wordmark.svg
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Microsoft
Processor(s) Surface RT
Nvidia Tegra ARM
Surface Pro
Quad-core Intel Core i5
Website http://www.surface.com
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Microsoft Surface is een reeks tablet-pc's, ontworpen en uitgebracht door Microsoft.

Surface is beschikbaar in twee versies: "Surface RT" en "Surface Pro". Surface RT draait op Windows RT, de ARM-variant van Windows 8. Surface Pro maakt gebruik van Windows 8 Pro en draait op een Intel-CPU. Het scherm heeft een diagonaal van 10,6 inch met een beeldverhouding van 16:9. Surface RT beschikt over een hd-scherm, terwijl Surface Pro beschikt over een Full HD-scherm. Surface RT kwam beschikbaar samen met de uitgave van Windows 8, Surface Pro zou 3 maanden later beschikbaar zijn.

Hardware[bewerken]

De Surface RT met zwarte Type Cover

Microsoft Surface is uitgerust met VaporMg (uitspr. "VaporMag") dat gebruikmaakt van een magnesium omhulsel dat de onderdelen van Surface bij elkaar houdt. VaporMg is een techniek om magnesium te spuitgieten met zeer fijne details.

Beide Surfacemodellen beschikken over een USB-poort (Surface RT beschikt over USB2, Surface Pro over USB3) en een microSD-slot. Ook is er aan de onderkant van de tablet een magnetische strip gemonteerd waaraan de Touch Cover en Type Cover kunnen worden bevestigd. Verder beschikt de Surface over 2 camera's, een aan de voorkant, een aan de achterkant. De achterste camera staat in een hoek van 22° zodat het makkelijk is om een andere persoon te kunnen filmen wanneer gebruikgemaakt wordt van de "kickstand". De kickstand is een 0,77 mm dunne ('dikte van een creditcard') ingebouwde staander voor de Surface. Zo kan de tablet makkelijk op tafel worden geplaatst zodat de tablet niet meer hoeft worden vastgehouden.

De Surface RT beschikt over een Nvidia Tegra-GPU, de Surface Pro maakt gebruik van de Intel Ivy Bridge Core i5; deze wordt ook al verkocht in huidige Windows-laptops.

De Surface heeft een nieuwe 5 pins-connectiepoort om Surface op te laden en om Touch Cover en Type Cover op aan te sluiten.

Beeldscherm[bewerken]

Surface RT en Surface Pro hebben beide een 10,6 inch beeldscherm met een verhouding van 16:9. De Pro heeft een schermresolutie van 1920×1080 pixels, voor de RT is dit 1366x768. Beide tablets gebruiken de Microsoft ClearType HD-displaytechnologie. Surface RT heeft een HD-scherm terwijl Surface Pro is uitgerust met een Full HD-scherm.

Touch Cover en Type Cover[bewerken]

Microsoft levert met Surface ook twee covers: Touch Cover en Type Cover. Beide zijn bedoeld als een bescherming voor het scherm en worden aan Surface gekoppeld via de magnetische strip en de 5 pins-poort. Als de covers zijn geopend, beschikt de gebruiker over een volledig toetsenbord. Touch Cover is 3,25 mm dun en heeft een aanraakgevoelig toetsenbord. Type Cover is 5 mm dun en beschikt over fysieke toetsen. De toetsenborden hebben beide een gyroscoop ingebouwd waarmee het toetsenbord wordt ingeschakeld als het helemaal is opengeklapt.

Externe links[bewerken]

  • SurfaceWeb - uitgebreide Nederlandstalige site over de Microsoft Surface