Microsoft Surface (tablet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Surface
Microsoft Surface wordmark.svg
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Microsoft
Fabrikant Microsoft
Verschijning 26 oktober 2012
Website http://www.surface.com
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Microsoft Surface is een reeks tablet-pc's, ontworpen en uitgebracht door Microsoft. Binnen de reeks bestaan 2 varianten, de Surface en Surface Pro. Het eerste en tweede surface (niet-pro) model, draaide op Windows RT, de ARM-variant van Windows. De nieuwste surface 3 heeft wel een intel Processor en volwaardig windows. De Surface Pro maakt gebruik van Windows voor x86 processoren en draait op een Intel-CPU uit de Core reeks. Ook die hebben dus volwaardig windows als besturingssysteem.

De eerste generatie van Surface, Surface RT en Surface Pro, werd aangekondigd op 18 juni 2012 en werd beschikbaar gesteld samen met Windows 8 op 26 oktober 2012. De tweede generatie Surface, de Surface 2 en Surface Pro 2, werden gelanceerd op 26 oktober 2013, enkele dagen na de lancering van Windows 8.1. Op 20 mei 2014 kondigde Microsft de Surface Pro 3 aan, deze werd per direct beschikbaar gesteld. De Surface Pro 3 heeft geen tegenhanger met Windows RT. Wel kondigde Microsoft op 31 maart 2015 de Surface 3 aan, de opvolger van de Surface 2. In tegenstelling tot zijn voorganger draait de Surface 3 wel een volledige Windows 8.1 installatie in plaats van RT. In 2015 volgde de Surface pro 4 uitgerust met het nieuwe besturingssysteem Windows 10.

Hardware en specificaties[bewerken]

Surface apparaten[bewerken]

Surface Pro apparaten[bewerken]

Algemeen[bewerken]

De Surface RT met zwarte Type Cover

Microsoft Surface is uitgerust met VaporMg (uitspr. "VaporMag") dat gebruikmaakt van een magnesium omhulsel dat de onderdelen van Surface bij elkaar houdt. VaporMg is een techniek om magnesium te spuitgieten met zeer fijne details.

Er is aan de onderkant van de tablet een magnetische strip gemonteerd waaraan de Touch Cover en Type Cover kunnen worden bevestigd. De achterste camera staat in een hoek van 22° zodat het makkelijk is om een andere persoon te kunnen filmen wanneer gebruikgemaakt wordt van de "kickstand". De kickstand is een 0,77 mm dunne ('dikte van een creditcard') ingebouwde staander voor de Surface. Zo kan de tablet makkelijk op tafel worden geplaatst zodat de tablet niet meer hoeft worden vastgehouden.

De Surface heeft een nieuwe 5 pins-connectiepoort om Surface op te laden en om Touch Cover en Type Cover op aan te sluiten.

Touch Cover en Type Cover[bewerken]

Microsoft levert met Surface ook twee covers: Touch Cover en Type Cover. Beide zijn bedoeld als een bescherming voor het scherm en worden aan Surface gekoppeld via de magnetische strip en de 5 pins-poort. Als de covers zijn geopend, beschikt de gebruiker over een volledig toetsenbord. Touch Cover is 3,25 mm dun en heeft een aanraakgevoelig toetsenbord. Type Cover is 5 mm dun en beschikt over fysieke toetsen. De toetsenborden hebben beide een gyroscoop ingebouwd waarmee het toetsenbord wordt ingeschakeld als het helemaal is opengeklapt.

Externe links[bewerken]