Microsoft Power BI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Microsoft Power BI is een interactieve tool voor het visualiseren van data, ontwikkeld en uitgegeven door het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. Het doel is om business intelligence beschikbaar te maken voor de eindgebruiker. Met Microsoft Power BI kunnen verschillende soorten data gecombineerd worden, om in een visueel dashboard managementinformatie weer te geven. Power BI is beschikbaar als Software as a Service (SaaS) en als onderdeel van de Microsoft Office 365-suite.

Mogelijkheden[bewerken]

Data combineren[bewerken]

Met Power BI kunnen organisaties en eindgebruikers alle data die beschikbaar is in de organisatie in de gaten houden. Ook data van buiten de organisatie kan geïntegreerd worden in de dashboards. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om interne data over klanten te koppelen aan externe data zoals data van profielen op sociale media.

Rapporten creëren en delen[bewerken]

Power BI is ontwikkeld om een self-service-BI-tool te zijn. Daardoor zou het mogelijk zijn om met minimale training zelf rapporten samen te stellen. Deze rapporten zijn te delen met collega's.

Consistente analyse[bewerken]

Het is mogelijk om datamodellen of rapporten om te bouwen tot datamodellen die in een database worden ingebouwd. Bijvoorbeeld in SQL Server. Dit zorgt ervoor dat de gehele organisatie altijd naar dezelfde rapporten en data kijkt. En dat de gehele organisatie dezelfde analyses kan toepassen.

Visuele integratie met app of mobiele werkomgeving[bewerken]

Het is mogelijk om visuele en/of dynamische rapporten te integreren met een app of mobiele versie van de digitale werkomgeving. Zo kunnen medewerkers overal en altijd dezelfde rapporten inzien.

Toepassingen[bewerken]

Microsoft Power BI is te gebruiken door verschillende onderdelen van een organisatie, zoals afdelingen of managers van afdelingen zoals sales (Worden algemene targets gehaald? Hoe presteren individuele medewerkers?) of hr (Hoeveel opleidingspunten hebben medewerkers van verschillende afdelingen de afgelopen tijd behaald?). Maar ook voor de individuele medewerker kent het toepassingen, zoals het bijhouden van processen die eventueel efficiënter gemaakt kunnen worden, of het monitoren van de eigen productiviteit in een bepaalde periode. Ten slotte is het voor het management of de directie van een bedrijf beweerdelijk nuttig omdat met een dergelijke toepassing van business intelligence continu processen kunnen worden aangepast om de activiteiten van een organisatie beter in lijn te brengen met de strategische doelen van de organisatie.

Microsoft Power BI wordt vaak toegepast in combinatie met SQL Server. In die samenstelling zijn er meer en betere mogelijkheden om data te combineren, en een consistent beeld weer te geven voor de gehele organisatie.

Microsoft Power BI is toe te passen voor specifieke beroepsgroepen (die eventueel ook zelfstandig werken). Een voorbeeld is het werk van de online marketingprofessional die wellicht verschillende community's en websites managet. Met het programma kan men bijvoorbeeld data uit Google Analytics combineren met analyses uit bekende webservices als Twitter, Facebook, en LinkedIn combineren om tot een overzicht van webverkeer en engagement te komen.

Geschiedenis[bewerken]

Power BI is ontstaan uit de inzet van Microsoft om business intelligence intuïtiever en meer toegankelijk voor de eindgebruiker te maken. Over de loop van het decennium dat begon in 2010 is Microsoft begonnen met het integreren van verschillende elementen van Power BI in SQL Server en Excel. Deze beide programma's boden al eerder business-intelligencefunctionaliteiten. Sinds medio 2014 is Power BI beschikbaar.

Reviews[bewerken]

Consultancybedrijf Gartner zette Microsoft met de Power BI tool en SQL Server rechts bovenaan in hun 'Magical Quadrant' van business intelligence. Dit omdat Gartner na een analyse van de markt beoordeelt dat Microsoft in 2016 een van de drie partijen is met de meest uitgebreide visie voor Business Intelligence en Analytics, en een van de drie partijen met de meeste praktische uitvoerbaarheid in hun tools. De andere twee partijen die Gartner aanmerkt als sterk ontwikkeld qua visie en uitvoerbaarheid zijn Tableau en Qlik.