Middenschouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Middenschouwen
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Middenschouwen Wapen van Middenschouwen
Middenschouwen
Middenschouwen
Situering
Provincie Zeeland
Coördinaten 51° 42′ NB, 3° 51′ OL
Algemeen
Oppervlakte 52,69 km²
- land 45,41 km²
- water 7,28 km²
Inwoners (1 januari 1996) 2706 (60 inw/km²)
Overig
Voormalige gemeente 1961 - 1997
Opgegaan in Schouwen-Duiveland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Middenschouwen is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente ontstond op 1 januari 1961 door samenvoeging van (het grootste deel van) de gemeenten Duivendijke, Elkerzee, Ellemeet en Kerkwerve. Het gemeentehuis stond in Scharendijke. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1997 maakt het gebied deel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Middenschouwen was landelijk van karakter en kende ook enig toerisme, echter lang niet zoveel als het naburige Westerschouwen. In het zuiden grensde de gemeente aan de Oosterschelde, in het noorden aan de Grevelingen. De Brouwersdam, die de Grevelingen van de Noordzee scheidt, sluit aan op het land bij Scharendijke. In 1996, een jaar voor de opheffing, had de gemeente 2706 inwoners; de oppervlakte bedroeg 52,69 km², waarvan 7,28 km² water.[1]

Wapen en vlag[bewerken]

Het gemeentewapen werd samengesteld uit de vereenvoudigde wapens van de vier samengevoegde gemeenten, welke gevierendeeld in alfabetische volgorde zijn geplaatst. Van de drie duiven uit het wapen van Duivendijke is er één opgenomen, de eend uit het wapen van Ellemeet is niet afgebeeld. Van de twee golvende banen uit de wapens van Elkerzee en Ellemeet is er één weggelaten. Voor Kerkwerve werd gekozen voor het wapen uit 1817. De heraldische regel dat kleur niet aan kleur mag raken is in dit wapen overtreden. Het wapen werd bevestigd op 12 februari 1962.

De gemeentevlag had een rode bovenste helft, de onderste helft bestond uit vier witte en blauwe banen. In de broektop stonden drie met een groen lint samengebonden korenaren, welke geïnspireerd waren door het agrarische karakter van de gemeente.[2] De vlag werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 februari 1965.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Centraal Bureau voor de Statistiek - Regionale Kerncijfers Nederland
  2. Uil, Huib (1997) De wapens neergelegd. Acht eeuwen besturen op Schouwen-Duiveland. Goes: De Koperen Tuin